Sinop'ta yok olmaya yüz tutan asırlık zeytin ağaçlarından elde edilen fidanlar Sinop Belediyesine ait 'Zeytin Fidanlığında toprakla buluştu. Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE), Sinop Belediyesi ve akademisyenler Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu ile Doç. Dr. Betül Bakır ile yürütülen "Sinop Zeytini" projesinde en önemli adım atıldı. Proje kapsamında kentte bulunan ve bazıları 500 yaşını geçen zeytin ağaçlarının çoğaltılması için başlatılan çalışma kapsamında asırlık ağaçlardan alınan çeliklerin filizlenmesi ardından proje paydaşları ikinci heyecanı fidan dikimiyle yaşadı. 66 fidanın toprakla buluştuğu etkinlikte ilk fidanı Belediye Başkanı Barış Ayhan dikti. Projeyle birlikte kalite bakımından üst seviyede olan ve yok olmaya yüz tutan Sinop zeytininin gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

SİNOP'U ZEYTİN BAHÇESİ YAPACAĞIZ
3 çeşit Sinop zeytininin dikiminin yapıldığını belirten Belediye Başkanı Barış Ayhan, yağlık, yemeklik ve tombul benekli Sinop zeytinini toprakla buluşturduklarını söyledi. Ayhan: "Bu diktiğimiz fidanlar literatürde Sinop zeytini olarak geçen türler. Şu ana kadar 3 tür tespit edebildik. Şimdi bunları toprakla buluşturuyoruz. Bu fidanları kendi seramızda çelikledik. Bu günde ürettiğimiz çelikleri toprakla buluşturduk. Bu bir başlangıç. Biliyorsunuz çok uzak yolculuklar dahi küçük bir adımla başlar.  BİLKE ve çok değerli akademisyenlerimizle yürüttüğümüz projenin ikinci etabını gerçekleştiriyoruz. Tabi bu sonu olmayan bir proje. İnşallah bütün Sinop'u zeytin bahçesine dönüştürene kadar bu projeye iş birliği içerisinde devam edeceğiz. İnşallah bundan sonra bütün Sinoplularla birlikte Sinop zeytinini anavatanıyla buluşturacağız. Düşünsenize bir mahalle var, adı Zeytinlik Mahallesi, fakat zeytini yok. Çocuklar sormazlar mı bu mahallenin ismi neden Zeytinlik? diye. Biz bunu Sinop'tan tüm Türkiye'ye yayacağız. Biz projeyi çok önemsiyoruz" dedi. 

SİNOP ZEYTİNİ COĞRAFİ İŞARET ALMALI
Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu Romalılar döneminde Sinop'ta zeytin işletmeciliğinin yapıldığını söyledi. Sinop zeytinin coğrafi işaret alınarak marka kimliğine kavuşmasını amaçladıklarını kaydeden Başağaoğlu, Doç. Dr. Betül Bakır ile birlikte 2019 yılında düzenlenen 8. Uluslararası Tıp Etiği Kongresinde Sinop zeytiniyle ilgili sunum yaptıklarını hatırlattı. Başağaoğlu: "Geçen sene başlattığımız projenin ikinci adımını attık. Çok mutluyuz. Sinop’ta Roma döneminden kalan zeytinyağı üretimi imalathanesi yeni, bu günün fabrikası diyebileceğimiz kalıntılar var. 17 Medeniyete ev sahipliği yapmış Sinop’ta, antik dönemlerden beri zeytin ve zeytinyağı üreticiliği ile ticaretine çok önem verildiğini kaynaklardan öğreniyoruz. İlk çağlardan beri zeytinyağı, bazı hastalıklarda ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra, besin, kandil yağı, yarışmalarda atletlerin vücuduna sürülen yağ, temizlik ve güzellik maddeleri yapımları gibi birçok alanda kullanılmıştır. Asırlardır 'Sinop Zeytini' olarak ün yapmış, İyonlular döneminden beri zeytinyağı ticaretinin merkezi konumunda bulunan Sinop, yıllar geçtikçe bu önemini kaybetmiş, günümüzde de ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuştur. Şu anda yapılan çalışmalar o bakımdan çok değerli. Konuyla ilgili umutluyuz. Sinop zeytinin coğrafi işaret alınarak marka kimliğine kavuşmalıdır" diye konuştu.

PROJE 2019 YILINDA BAŞLADI
Projenin mimarı Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) Başkanı Ayşe Yaşar Sarıkaya, Sinop zeytini projesinin Ağustos 2019'da başladığını hatırlattı. Sarıkaya şunları söyledi: ”Şubat ayında 500 yıllık asırlık zeytinlerin budaması yapıldı. Bu zeytin ağaçlarının köklerinden durumundan kabuğundan içinden yeni filizlerin çıkmasından 500 yıllık zeytin ağaçları olduğu tespit edildi. Bunları biz yerel üreticiyle tespit ettik. Bu tespitten sonra belediye budamayı yaptı. Ağaçların bakımı budaması yapıldı. Budama yapıldıktan sonra alınan çelikler Mart ayında belediyenin serasında topraklara gömüldü. Çelikler eski olmasına rağmen patladı, yeşerdi bugün gördüğünüz o küçücük küçücük fidanlar bu aşamalardan geçti. Mazisi 2019‘a dayanıyor. Bu gördüğünüz küçücük fidanlar aslında asırlardır Sinop'ta yaşamış. Bu fidanlar yüzyılların hatıralarını içlerinde barındırıyor. Çok mutlu ve bir o kadar da heyecanlıyız. Sinop için hayırlı olsun" 

SİNOPLU BUNA SAHİP ÇIKMALI
Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Sönmez, Sinop zeytininin bölgeye katma değer sağlayacağına inandığını dile getirdi. Sönmez: "Projeye geçen yıl başlamıştık. Burada başladık, ama bu son olmayacak. Bu atılan ikinci adım ve bu adım büyüyerek devam edecek. Projeyi hızla yaymamız gerekiyor. Sinop halkının eskiden günümüze gelen zeytinlerine sahip çıkması gerekiyor. Zeytin bu mahalleye de ismini veren bir değer. Bir yay şeklinde Sinop'un güney cephesini zeytinleştireceğiz. Bunu yapabilirsek Sinop zeytin anlamında ekonomik değer kazanacak. Bu uzun soluklu bir olay. Hep birlikte bu işi götüreceğiz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL 1 METRE BOYA ULAŞACAK
Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir'de dikilen çeliklerin önümüzdeki yıl yaklaşık bir metre boya ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti. Küçükdemir: "Yemeklik, yağlık ve iri yeşil zeytin olmak üzere 3 çeşidimiz vardı. Seramızda bunların köklendirilmesini yaptık. Şu anda dikimini gerçekleştiriyoruz. Diktiğimiz kadar seramızda da kışın oluşabilecek donlara ve kurumalara karşı yedekte bekletiyoruz. Önümüzdeki yıl hepsi bir metreye kadar boylanmış olacak diye ümit ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Fidan dikimi sonrası Belediye Başkanı Barış Ayhan, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde çalışan bayan personellere gayretli ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür belgeleri verdi.

Editör: Vitrin Haber