Sinop İl Müftülüğü ile Sinop Aile Dostluk Eğitim ve Kültür Derneği (SADER) tarafından düzenlenen "Geleneksel Seyit Bilal Hazretleri Anma Günü Etkinlikleri", Seyit Bilal Camisinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Program din görevlilerinin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Akabinde okunan Mevlid-i Şerif ilahi ve kasidelerle devam eden etkinliğe katılanlara hitap eden Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Anadolunun ilk şehidi olan ve Sinop'ta medfun bulunan Seyit İbrahim Bilal Hazretlerinin miladi 675 yılında Türkistandan topladığı Türk savaşçılarla birlikte deniz yoluyla İstanbulun fethine giderken Sinop'ta şehit düştüğünü hatırlattı.  

KANI SİNOP'A BİR CEMRE GİBİ DÜŞMÜŞTÜR
Ali Hayri Çelik sözlerini şöylü sürdürdü: "Henüz Anadolu Islam topraklari olmadan Seyit Ibrahim Bilal'in kanı Sinop topraklarına bir cemre olup düşmüş, asırlardır Sinop topraklarının damarlarına kan vererek Sinop'un İslam şehri kalmasını sağlamıştır.  O'nun imkansızlıklar içinde verdiği destansı mücadelesi, fedakarlığı ve cesareti gençlerimizin dirilişine vesile olacak, Ondan aldıkları ilhamla yeni fetihlerin kapılarını aralayacaklar. Sahip oldukları medeniyetin dinamiklerinden beslenerek bir milletin uyanışını gerçekleştireceklerdir. Sinop Islam şehri ve böyle kalacaktır. Şehrimize ruh katan Seyit Bilal'e Sultan Alaaddin Keykubat ve eserlerine, Mahmut Kefevi Hazretlerine sahip çıkıp kültür varlığımızı yaşatmalıyız. Anadolu’nun ilk şehidi olan Seyit Bilal Hazretlerinin tüm İslam alemi ve tüm Türkiye ye tanitmak ve anlatmak için bu programı Sinop Aile Dostluk Eğitim ve Kültür Derneği ile birlikte tertip ediyoruz. İnşallah bu geleneksel olarak her yıl yapılmaya devam edecektir”  

Seyitlik ve şeriflik hususunda bilgi veren Sinop İl Müftülüğü Vaizi Güneş Öztürk ise, Seyit İbrahim Bilal Hazretlerinin Rasülüllah (SAV) Efendimizin methine mazhar olmak için toplanan ordunun başında İstanbul seferine çıktığını ve Sinop’ta şehit edildiğini belirterek : “Seyit İbrahim Bilal Hazretleri Rasülüllah  (sav) Efendimizin “İstanbul muhakkak fetih olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel asker” Hadis-i şerifteki methe nail olmak için orta Asya’dan çıkarak İstanbul’u fetih için sefer düzenliyor. Cenab-ı Hak hepimize o şekilde idrak ve şuur nasip eylesin, Seyit İbrahim Bilal Hazretlerini  gibi, İslam’a hizmet aşkı ve şevkimizi ziyadeleştirsin” dedi. 

Program: Sinop Aile Dostluk Eğitim ve Kültür Derneği tarafından katılımcılara yapılan ikram ile sona erdi.


Editör: Vitrin Haber