Sinop’ta, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Açık Kapı tanıtımı için program düzenlendi.

Sinop valilik binasında bulunan açık kapı merkezi önünde düzenlenen programda bir konuşma yapan Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edildiği gün olan 10 Aralık tarihi 1948’den buyana Dünya İnsan Hakları Gününün kutlandığını söyledi. Girgin; “2. Dünya savaşından sonra tüm dünyadaki devletlerin çoğunluğunun katılımı ile yaşanan büyük acılarında etkisiyle bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleşilip bu bildirge imzalanmıştır” dedi.

Sinop Vali Yardımcısı Murat Girgin, bu yıl İnsan Haklarının tarihsel gelişim sürecinde bir dönüm noktası olan ırk, dil, din, cinsiyet ve görüş farkı olmadan sosyal statü farkı olmadan ayrım gözetmeksizin herkesin doğal insan haklarına sahip olduğunu ilan eden İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 71. Yıldönümünün kutlandığını söyledi.

Ülkemizde de insanın insan olmaktan ileri gelen ve doğuştan sahip olduğu haklara erişiminde hiçbir kısıt ve engelin olmaması insan onuruna yakışır ve yaraşır bir yaşam sürebilme hakkı anayasal olarak güvence altına alındığının altını çizen Vali Yardımcısı Murat Girgin; “ Son yıllarda gerçekleştirilen birçok düzenleme hem devlet ile vatandaşlarımız arasındaki gönül köprüsünü güçlendirmiş hem de hak arama bilincini tüm toplum bazında yaygınlaşmıştır. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ prensibi  ile kökleşen yönetim geleneğimiz, çağın en yüksek hukuk standartları ile günümüz Türkiye’sinde yeniden hayat bulmaya başlamıştır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Valiliğimiz bünyesinde de çeşitli kamu kurumu ve kuruluşlarının temsilcileri ayrıca büyük oranda sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerinden oluşan İl İnsan Hakları Kurulumuz Sinop’ta yaşayan vatandaşlarımızın haklarının güvencesi haline getirilmiştir. Hak ihlali yada şahsen uğradığınız, tanık olduğunuz her durumda Valilik yada Kaymakamlık binalarında bulunan İnsan Hakları Danışma ve Başvuru Masaları aracılığı ile veya telefonla, elektronik posta ve değişik kurumlarımıza koyduğumuz İnsan Hakları Başvuru Kutuları aracılığı ile bu kurumlarımıza başvuru yapabilirsiniz.

Alo 150 telefon hattından ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi internet sitesinden yapılan başvurularda konuları itibari ile il ve ilçe İnsan Hakları Kurullarına yönlendirilmektedir. Valiliğimize yapılan ihlal başvuruları kurulumuzca titizlikle incelenerek sonuçlandırılmaktadır.  Ülkemizde hak arama bilincinin ve haklara saygılı olma düşüncesinin yaygınlaştırılması, hak ve hürriyetlerin korunabilmesi için diğer bir önemli mekanizmada Açık Kapı bürolarımızdır. Valiliklerimizde hayata geçirilen Açık Kapı, vatandaşlarımızın talep ve önerilerini konusunda uzman personellerimizin aracılığı ile iletebildikleri tüm başvuruların elektronik ortamda kaydedilerek ilgili birimlere yönlendirilip, takip edilerek hızlı bir biçimde sonuçlandırıldığı yeni bir kamu hizmeti anlayışıdır” dedi. 

327 BAŞVURUNUN YÜZDE 45’İ OLUMLU SONUÇLANDI
Açık Kapı biriminde vatandaş odaklı yaklaşım doğrultusunda, devlet ve vatandaş arasındaki karşılıklı iletişim ve güveni artırmayı, güler yüzlü ve ilgili personel aracılığıyla vatandaşlarla birebir ve sıcak iletişim kurmayı amaçladıklarını belirten Girgin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Sinop Valiliği, Açık Kapı Bürosunda hizmete girdiği 14 Mayıs 2018 tarihinden itibaren vatandaşlarımızdan gelen talep, şikayet ve önerilerle toplamda 327 başvuru kaydı yapılmıştır. Bu başvuruları çözme noktasında ilgili kurumlarımızla irtibata geçilerek en geç 7 işgünü içerisinde vatandaşlarımıza cevap verilmiştir. Bugün itibarı ile mevcut başvuruların yaklaşık yüzde 45 ‘i olumlu olarak sonuçlandırılmıştır.

Hizmet türüne göre vatandaşlarımızın yaptığı başvurulara baktığımızda sırasıyla Yerel Yönetimler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Eğitim ve çevre-şehircilik konuları ilk sıralarda yer almaktadır.

Açık Kapı Hizmetlerine ulaşmak isteyen vatandaşlarımız; bizzat bürolarımızı ziyaret edebileceği gibi, internet üzerinden www.acikkapi.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden veya Açık Kapı mobil uygulaması üzerinden başvurularını yapabilirler. Bu etkinlik vesilesiyle, hak arama bilincinin ve haklara saygılı olma düşüncesinin yaygınlaştırılması, hak ve hürriyetlerin tüm vatandaşlarımıza sağlanması için tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla büyük bir gayret içinde olduğumuzu belirtiyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Dünya İnsan Hakları Günü anısına Hukuk İşleri Şube Müdürü Cemil Uygun’un da bir şiir okuduğu programda haklarını arama noktasında Açık Kapı hizmetinden yararlanan Erdoğan Aslan ve Fatmanur Yılmazer duygularını ifade eden birer konuşma gerçekleştirdi.

Son olarak konuşan Vali Köksal Şakalar ise; Açık Kapı hizmetinin Sinop’ta Mayıs 2018 tarihinde uygulamaya geçtiğini ve bakanlığın, devletin, hükümetin talimatı doğrultusunda vatandaşların işlerini tek elden daha rahat halletmeleri için kurulduğunu söyledi.

BAŞVURULAR 7 GÜN İÇİNDE SONUÇLANDIRILIYOR
Sinop’ta kurulduğundan bu yana yaklaşık 327 başvurunun yapıldığını ve bunun yüzde 45’i talepleri doğrultusunda çözeme ulaştığını, diğer başvurularında 7 gün içerisinde sonuçlandırıldığını söyleyen Vali Köksal Şakalar; “7 günlük süre azami süre. Burada Açık Kapı’da kendi personelimiz var. Aynı zamanda bütün kurumlarda burayla irtibatlı olan, orada görevli personellerimiz var. Burada yapılan müracaat anında oraya iletiliyor ve netice alınıyor. Burada özellikle engelli ve yaşlı vatandaşlarımız tek kapıda ilgili kuruma gitmeden talep, şikayet ve isteklerini bildiriyorlar. Buradan arkadaşlarımız ilgili kurumlara ileterek bir hafta içerisinde sonuçlandırıyorlar.  Yine 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle böyle bir etkinlik düşündük. Buradaki amacımız hem vatandaşların haklarını nasıl elde ettiklerini anlatmak hem de aynı zamanda basınla ve medya ortamında bunu yaygınlaştırarak tüm Sinoplularımıza ve hatta Türkiye’deki tüm vatandaşlarımızı bu uygulamamızdan haberdar ederek, onlarında rahatlıkla haklarına kavuşmasını sağlamak. Başta burada çalışan arkadaşlarımız, sorumlu amirlerimiz, Vali Yardımcımız olmak üzere bu işle vatandaşımıza hizmet veren tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Açık Kapı aracılığı ile haklarını arayarak elde elden vatandaşlara günün hatırası olarak Vali Köksal Şakalar tarafından kotra hediye edilerek hatıra fotoğrafı çekilmesi ardından program sona erdi.
Programa Vali Köksal Şakalar, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Oktay, Vali Yardımcıları Abdullah Şahin ve Murat Girgin,  protokol üyeleri, İnsan Hakları Kurulu üyeleri, kurum müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber