Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'nın daveti üzerine Boyabat ilçesine geldi.

KAYBOLAN MEZARI ORTAYA ÇIKARTILDI
1930’lu yıllarda Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından Boyabat ilçesine su getirmesi için görevlendirilen ve ilçeyi ilk kez düzenli suya ve elektriğe kavuşturan Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach’ın uzun süre izini süren Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Kovach’ın ilçe mezarlığındaki mezarının tespiti için çalışma başlattı. Araştırma sonucu 1936 yılında Boyabat’ta yaşamını yitiren Ajtai Albert Kovach’a ait mezar ve mezar taşı bulundu. Mezarı ortaya çıkartan ve çevresini düzenleyen Başkan Çakıcı Macar mühendisle ilgili Büyükelçi Viktor Matis’e bir mektup yazarak kendisini ilçeye davet etti. 

Mektubu alan Büyükelçi Viktor Matis, Boyabat halkını su ve elektriğe kavuşturmak için büyük bir çaba gösteren mühendis Ajtai Albert Kovach’ın mezarını ziyaret etmek üzere Sinop’un Boyabat ilçesine geldi. 

MACAR MÜHENDİSE MİNNET BORÇLUYUZ
İlk olarak Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'yı makamında ziyaret eden Büyükelçi Viktor Matis, daha sonra Boyabat Kültür Merkezinde düzenlenen program katıldı. Burada her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda konuşan Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, ilçe halkı olarak Macar Mühendis Ajtai Albert Kovach’a minnettar olduklarını söyledi. Çakıcı: "1900'lü yıllarının başlarında ilçemizde yaşanan büyük çaplı su sorunun, dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa’ya intikal ettirilmesinden sonra bu soruna derhal çözüm bulunması istenmiş, buna istinaden de Macar Mühendis Boyabat’ta görevlendirilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde şu anki Kalebağı mevkinde iki farklı derinlikte olmak üzere büyük miktarda su bulunmuştur.İlk kademede çıkan suyun Boyabat'a 50 yıl kadar yeteceğini, şayet ikinci katmana inildiği takdirde dönemin teknolojisiyle mümkün olmadığını söylemiştir. Ajtai Albert Kovach’ın dediği gibi o zaman bulunan su Boyabat’a 50 yılın üzerinde yeterli olmuştur. Ajtai Albert Kovach’ın diğer bir çalışması ise günümüz hidroelektrik ve türbin sisteminin küçük bir örneği sayılabilecek düzeneği yine Kalebağı mevkinde faaliyete geçirerek, kalenin eteklerinde bulunan evlere ve Tarihi Orta Çarşı’ya kısmen de olsa elektrik verilmesini sağlamıştır. Bu hizmetlerin neticesinde halkımızın gönlünü kazanmış olan Kovach, vefatından önce Boyabat'a gömülmek istediğini belirttiği için ilçemiz mezarlığına defnedilmiştir"dedi.

BOYABATLILARIN BU İŞİ CİDDİYE ALMASI BİZLERİ MUTLU ETTİ
Macaristan Büyükelçisi Victor Matis'de, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’nın gönderdiği mektubu okurken çok duygulandığını belirterek: "Bunca zaman sonra bile Memlekete faydası dokunduğunu bildikleri bir kişiye saygı duyan ve ilgi gösteren bir belediye var mı? Bir Macar evladının buraya gelerek, burada yaşaması ve vefat etmesine bu kadar ilgi gösterilmesi çok sevindirici. Ama sayın başkanla oturup konuştuktan sonra anladım ki Boyabatlılar bu işi ciddiye alıyor ve ortak tarihimize sahip çıkıyorlar. Bizim için çok güzel bir şey çünkü biz millet olarak tarihe çok önem veriyoruz. Bundan sonra elimizden geldiği kadar ortak iletişimi sürdüreceğim" diye konuştu.  

MACAR MÜHENDİSİN AKRABALARININ BULUNMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Victor Matis ayrıca ülkelerinde önemli tarihi kişiliklerin akrabalarının bulunması için faaliyet gösteren iki önemli STK'nın Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach’ın akrabalarının bulunmasına yönelik çalışma başlattıklarını kaydetti. Büyükelçi Matis, kendilerininde Ajtai Albert Kovach’ın eşinin bir zamanlar İstanbul Kadıköy'de yaşadığını belirlediklerini, adresinin tespit edildiğini, bununda izinin sürüleceğini sözlerine ekledi. Programda AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve Boyabat İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy'da birer konuşma yaptı.

MACAR MÜHENDİSLE İLGİLİ SÖYLEŞİ YAPILDI
Daha sonra Sinop-Boyabatlı İlahiyatçı, Sosyolog Yazar Erol Erdoğan moderatörlüğünde, Ankara Gazi Üniversitemizden Sanat-Tarihçi Halit Çal ve kentin ileri gelenlerinin katıldığı Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach ile ilgili bir söyleşi düzenlendi. Program, plaket töreniyle son buldu. Törende Büyükelçi Victor Matis Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'ya noter arşivlerinden bulduğu, Macar Mühendisin kendi imzasının da içerisinde yer aldığı evlenme talebine ilişkin belgeyi Başkan Çakıcı'ya hediye etti. 

MACAR MÜHENDİSİN MEZARI ZİYARET EDİLDİ
Kültür merkezindeki program ardından Ajtai Albert Kovach’ın Boyabat Kent Mezarlığındaki mezarı ziyaret edildi. Mezarı fotoğraflayan Büyükelçi Vitor Matis, Macar mühendisin sanki kendi memleketinde gibi ilgi görmesinin onur verici olduğunu, mezarın ülkeleri tarafından restore edileceğini söyledi. 

Mezarlık ziyareti ardından Tarihi Orta Çarşı’ya götürülen Macar Büyükelçi için Başkan çakıcı davul zurna çaldırdı. Victor Matis’e karşı büyük ilgi gösteren Boyabat esnafı kendisine çeşitli hediyeler verdi. 

Programa: AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Boyabat Kaymakamı Fatih Aksoy, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Tahsin Er, AK Parti Boyabat İlçe Başkanı Ferhat Yıldız, AK Partili ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, STK temsilcileri katıldı. 

Editör: Vitrin Haber