İstinaf Mahkemesi, 5 kişinin öldüğü kazada kusurlu bulunan TIR şoförüne 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yargıtay yolunu da kapatan karara itiraz edildi

Üç yıl önce İstanbul'dan Sinop'a bayram tatiline giden Evlin ve Özdemir ailelerinin altı ferdinin içinde bulunduğu araç, Boyabat yakınlarında Mehmet Tingöz'ün kullandığı TIR ile kafa kafaya çarpıştı. Kazada Serkan Evlin (32), Mehmet Uğur Özdemir (19), Sayime Özdemir (43), Kevser Evlin (62) ve Salih Can Evlin (7) hayatlarını kaybetti. Serkan Elvin'in nişanlısı olan Cansu Özdemir de yaralandı. TIR şoförü Mehmet Tingöz ise tutuklandı.

Yüzde yüz kusurlu

TIR şoförü Tingöz, kazada kendisinin kusurunun olmadığını ve araç sürücüsü Serkan Evlin'in uyuduğunu iddia etti. Ancak ilk raporda, TIR şoförünün kendi şeridini ihlal ettiği, düzenleme levhaları ve yol şerit çizgileriyle yasaklanmış ikinci şeride girdiği belirtilerek asli kusurlu olduğunun altı çizildi. Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden gelen raporda da Tingöz tam kusurlu, ölen Serkan Evlin ise kusursuz bulundu. TIR şoförü Tingöz, yedi ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yargılama sonucunda Boyabat Asliye Hukuk Mahkemesi, sanığa "taksirle öldürme" suçundan 8 yıl hapis cezası verdi. Bu ceza altıda bir oranında indirilerek 6 yıl 8 ay olarak belirlendi.

İstinaf Mahkemesi şaşırttı

Kararın ardından itirazlarını Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'ne gönderdiklerini anlatan Evlin ailesinin avukatı Çağdaş Karaküçük, "Biz suçun taksirle değil, bilinçli taksirle işlendiği gerekçesiyle dosyayı istinaf ederek üst mahkemeye gönderdik. 1. Ceza Dairesi maalesef Boyabat Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onadı. Ceza beş yıldan fazla olmasına rağmen karar kesin olarak verildi ve Yargıtay yolunu da kapatmış oldu. Cezanın beş yılın üzerinde olması nedeniyle kesinlik arz etmeyeceğini ve temyiz yolunun açık olması gerektiğini bildirerek itiraz ettik. Şimdi itirazın sonucunu bekliyoruz" dedi.

'Kesinleşirse 9 ay yatıp çıkar'

İtirazın reddedilmesi durumunda kararın kesinleşeceğini belirten avukat Çağdaş Karaküçük, "Karar bu haliyle kesinleşirse, TIR şoförü 9 ay açık cezaevinde yatıp serbest kalacak. Önceden yattığı süreyi de kattığımızda cezasının yarısını tamamlamış olacak. Ama burada önemli olan, beş yıldan fazla suçlarda istinaf mahkemeleri kesin karar vermez ve Yargıtay yolunu kapatmaz. İlk kez böyle bir kararla karşılaşıyoruz. İstinaf Mahkemesi'nin neden bu kararı verdiğinin açıklaması yok" diye konuştu. İstinaf Mahkemesi'nin böyle bir karar vermesine rağmen dosyanın Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay'a gönderildiğini dün öğrendiklerini söyleyen Karaküçük, "Ama yine de İstinaf Mahkemesi'nin böyle hatalı bir karar vermesi dosyalarda yer alıyor" dedi.

Milliyet

Editör: Vitrin Haber