1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 86. yıl dönümü Sinop'ta renkli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Sinop'ta şehit düşen denizci askerler adına denize çelenk bırakıldı.  

Kutlamalar kapsamında etkinlikler İskele Meydanı'nda ki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, kabotaj ve denizcilik bayramı hakkında genel bilgi verdi.  1 Temmuz'un, 1926 yılından bu yana kutlandığını belirten Alpay, ''Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında deniz taşımacılığının sadece o ülke bayrağını taşıyan gemilerce yapılmasıdır. Osmanlı Devleti'nde kapitülasyonlarla tanınan imtiyazlar nedeniyle limanlar arası taşımacılığın büyük bir bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. İzmir iktisat Kongresi'nde alınan kararların sonucu Kabotaj Kanunu olarak bilinen 29 Nisan 1926 tarih ve 815 Sayılı 'Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkında Kanun'un kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanun uyarınca Türk kara sularında yük ve yolcu taşıma, deniz balıkçılığı, liman işçiliği, gemiadamları, dalgıçlık, kılavuzluk, gemi kurtarma ve benzeri faaliyetleri yanlız Türk bayraklı deniz araçları ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmıştır. Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti devleti denizdeki egemenliğini tam olarak tesis etmiştir" dedi.
 
Denizciliği sadece ekonomik bir değer olarak tanımlamamak gerektiğini belirten Alpay "Halkımızın denize olan ilgisini ve ilişkisini sürekli artırmak kıyılarımızdan ve denizlerden halkımızın daha fazla yararlanmasını sağlanmak, deniz sevgisini kazandırmak  denizle ilgili kurum ve kuruluşların öncelikli amacı olmalı, denizlerimizin kirlenmesinin önlenmesi bakımından hem deniz araçlarından kaynaklanan hem de karadan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmesi zorunludur" diye konuştu. 

Türkiye'de denizcilikle ilgili çalışmaların gelişmesinin ve hızla büyümesinin sevindirici olduğunu da ifade eden Alpay sözlerini, Denizcilik Bayramı'nı kutlayarak tamamladı. 

Konuşma ardından Sinop Valisi Dr Ahmet Cengiz , Belediye Başkan Vekili Rahmi Balfidan, Liman Başkanı Kazım Alpay ile kamu kurum yetkilileri tekneyle denize açılarak deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bıraktı.

Etkinlikler akşam saatlerinde düzenlenen çeşitli yarışmalar ve konser programıyla devam etti. 

Halit Gümüş

Editör: Vitrin Haber