Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde TOBB'un desteğiyle bu yıl 10'uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) katıldı. 

Bu yıl 250 bin ziyaretçi hedefiyle kapılarını açan, Türkiye’nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 647 firma, 164 oda borsa, 18 kalkınma ajansının katıldığı, yüzlerce yöresel ürünün sergilediği fuarı 5 günde 276 bin 288 bin ziyaretçi gezdi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve TSO genç girişimciler üyelerinin de katılım sağladığı fuarda Sinop, başta mantı olmak üzere nokul, kotra, kestane ve bıçak gibi yöresel ürünlerini tanıttı.

27 Ekim tarihinde sona eren fuar dönüşü, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli ve TSO genç girişimciler üyeleri ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sinop’un, fuarın en gözde illerinden bir tanesi olduğunu belirten Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, YÖREX’de Sinop'un tanıtımı için büyük adımlar attıklarını söyledi. Akbaş; “Katılım sağladığımız YÖREX Fuarını, kendi yöremizde iddialı olduğumuz ürünleri zincir marketlerde ya da çok nitelikli işletmelerle satış ve satış bağlantısı yapılabilecek bir platform olarak gözlemledik. Biz de buradan götürdüğümüz ürünlerle platformda ye alan tüm tedarikçi firmalarla bir ön görüşme yaptık. Tabi fuara damgasını vuran ürünümüz, hepimizin severek tükettiği Sinop mantısıydı. Buradan giderken de iddialı gidiyoruz demiştik. Fuara 2 ton mantı ile gittik. Orada 2 ton mantıyı gerek ikramla, gerek yaptığımız satışlarla kısa sürede tükettik. Bunun üzerine 500 kilo daha aldık. Onu da orada kısa sürede tükettik. Böylece Antalya üzerinden, fuara katılan tüm oda ve borsaların belki de tüm katılımcıları 1 tane dahi olsa Sinop mantısı yediler. Bununla birlikte, protokol düzeyinde fuara katılım sağlayan tüm yetkililer Sinop standını muhakkak ziyaret ettiler. Bu manada standımız hak ettiği gibi, amacına ulaşacak bir şekilde ziyaretçilerini ağırladı” dedi. 

ZİNCİR MARKETLERLE ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK
YÖREX fuarında Türkiye’nin önde gelen zincir marketleri ile önemli görüşmeler yaptıklarının altını çizen Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, özellikle fuarda büyük ilgi gören Sinop mantısının zincir marketlerin raflarında yer alması ile alakalı önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Akbaş; “Biz buradan giderken mantı başta olmak üzere Sinop’un bilinen lezzetlerini ve bilinen el ürünlerini Antalya’ya götürdük. Bunlar; mantı, Sinop nokulu, Erfelek kestanesi, Boyabat ezmesi, Boyabat pirinci, ilimizde el sanatı olarak yapılan kotra ve bıçak ürünleri ile kadınlarımızın yaptığı keten ve ipek dokumalarından oluştu. Bunlardan en çok ilgi görenler gıda ürünleri oldu elbette. Özellikle önemli zincir marketlerle ürünlerimizi nasıl ve ne şekilde pazarlayabileceğimiz ve stantlarında nasıl yer alabileceği yönünde görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde özellikle Sinop mantısının endüstriyel hale getirilerek satılmasının, Sinop mantısına zarar getireceğini de öğrendik. Biz bunu fabrikasyon yaparsak, bildiğimiz lezzetten tamamen uzaklaşmış, tamamen endüstriyel bir hamur yığını haline dönüştürmüş olacağımızı gördük. Bu nedenle biraz daha titiz olunması gerektiğine inandık” dedi. 

SİNOP MANTISINA COĞRAFİ İŞARET ALACAĞIZ
Sinop mantısı ile ilgili coğrafi işaret alınması ile ilgili girişimlere başladıklarını kaydeden Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, yaklaşık 3 ay içerisinde Sinop mantısının coğrafi işaret almasını beklediklerini söyledi. Akbaş; “Coğrafi işaret diye tanımladığımız özelliği, patent enstitüsünden Sinop mantısının üretim reçetesini, lezzetini, tadını nasıl yapılacağı ile ilgili bir tescil yaptırırsak, başka yerlerde yapılan ya da Sinop mantısı diye başka yerlerde üretilen ürünlerin kalitesine de bir noktada müdahale etme hakkını ve şansını yakalamış olacağız. Bu nedenle bizim bildiğimiz çok yüksek katma değerli bir ürünü piyasaya sunarken de, kalitesini bozmadan vermenin gerekli olduğuna inandık. Çünkü bu lezzet öyle kolay kolay birilerine verilip de hadi git yap da sat denilecek bir ürün değil. Mantı ile ilgili biz oda olarak coğrafi işaret ile ilgili bakanlığa yaptığımız girişimleri neticelendireceğiz ve takriben 3 ay içerisinde coğrafi işareti alacağız inşallah. 
Bunların yanında yeni üretilecek ürünlerimiz var. Biz fuara, Sinop zeytinini, Sinop zeytinyağını ve Sinop kestane balını da götürdük. Tabi endüstriyel anlamda miktar ne olur, ne kadar karşılık bulur, bunun bir fizibilitesini yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de önümüzdeki günlerde etkin bir çalışma olacak. 
Hepsinden önemlisi, Sinop’u çok iyi temsil ettiğimizi ve Sinop’un yöresel lezzetlerini YÖREX yöresel fuarda çok iyi tanıttığımıza inanıyorum. Katılım sağladığımız tüm arkadaşlarımıza gösterdikleri özverili çalışmalar için bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YÖREX’İN SİNOP’A FAYDA KATACAĞINA İNANIYORUZ
Toplantıda daha sonra söz alan Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berkol Alevli de Sinop’un yaptığı görüşmeler ve gördüğü ilgi ile YÖREX’e katılan diğer illere nazaran daha etkili olduğunu ifade etti. Alevli; “Biz ajans olarak fuar katılımlarını elimizden geldiğince destekliyoruz. Ticaret ve sanayi odamızla birlikte birçok fuara katıldık. Ancak, YÖREX Fuarının çıktılarının daha etkin olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle, zincir marketlerle yaptığımız görüşmelerde iyimser bir hava sezdik. Bu zincir marketleri ilerleyen günlerde bölgemizde ağırlayarak, ürünlerimiz yerinde görmeleri ve bu ürünlerin ulusal marketlere de pazarlanması aşamasında ne gibi adımlar atılabileceğimizi de değerlendirdik. Bu açıdan ilimiz YÖREX’e katılan diğer illere nazaran daha etkili oldu diyebiliriz. Bu fuarlar bizim tecrübelerimizi de geliştiriyor. Ürünlerin nasıl pazarlanabileceği ve satılacağı noktasında güzel çalışmalar yaptık. Coğrafi işaret alınacak ürünlerimiz de var. Ama biz sadece coğrafi işaret almak değil, bu ürünlerin büyük marketlerin raflarında da yer almasını ve pazarlanmasını hedefliyoruz. Bu açıdan biz de kalkınma ajansı olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. 


 

Editör: Vitrin Haber