Yeşilay Sinop Şubesi Başkanı Erkal Boz; “İdlib’ de yaşanan menfur saldırı nedeni ile Yeşilay Haftası ve 100. Yıl etkinlikleri kapsamında ara verilen programların “Nice Sağlıklı Nesillere” konseptiyle gerçekleştirilecek olan Yeşilay Haftası’nda Türkiye’nin her bölgesinde etkinlikler düzenlenecek. Yeşilay’ın 100. kuruluş yıldönümünün de kutlanacağı hafta dolayısıyla Sinop’ta da bağımlılıklara karşı farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek” dedi. 

Bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan Yeşilay, her yıl 1 – 7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftası kapsamında düzenlediği etkinlikleri bu yıl İdlib’ de yaşanan menfur saldırı nedeni ile ertelenmişti. Yeşilay haftası ve 100. Yıl etkinlikleri kapsamında ara verdiğimiz programlar içerisinde eğlence içeriği olmadan “Nice Sağlıklı Nesillere” mesajını vurgulayacak. 

Yeşilay’ın 1920 yılından bu yana faaliyet alanını genişleterek, toplumu zararlı alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan korumaya yönelik pek çok proje gerçekleştirdiğini belirten Yeşilay Sinop Şube Başkanı Erkal Boz; “Yeşilay, Birinci Dünya savaşı sonrasında Emperyalist işgalcilerin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun zayıflamasını önlemek amacıyla Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır. "Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Yeşilay'a "kamuya yararlı dernek statüsü" verilmiştir. Alkolden sonra sigara, uyuşturucu maddeler, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı da Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur. Yeşilay olarak yıl boyunca bağımlılıklara ilişkin farkındalığı artırmak için pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Yeşilay Haftası’nın kutlandığı Mart atında ise bu çalışmalarımıza yenilerini ekliyoruz. Biz 100 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden, sağlıklı nesillerin yetişmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdüren, bunun için bilimden, sanattan, spordan yararlanan köklü bir kurumuz. Bu yıl da Yeşilay’a gönül vermiş tüm vatandaşlarımızla birlikte hem 100’üncü yaşımızı kutlayacak; hem de ‘Nice Sağlıklı Nesillere’ diyeceğiz. Herkesi bize katılmaya ve sağlıklı nesiller hedefimizi desteklemeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Yeşilay’ın çalışmalarının topluma ulaşmasında gönüllülerin önemli bir rolü olduğunu belirten Boz, Yeşilay olarak, bizim çalışmalarının bireylere ulaşmasında gönüllülerin yürüttüğü çalışmalar çok değerli. Ne kadar fazla insanın Yeşilay’ın çalışmalarından haberdar olup ve öğrendiklerini çevresiyle paylaşırsa, bağımlılıklarla mücadelenin de o kadar güçleneceğini söyledi. 

Mart ayı boyunca birçok etkinlikler düzenleneceğini belirten Boz Yeşilay hakkında şu bilgileri verdi:
“Yurtiçindeki 120 şubesi, dünya genelinde 80 Ülke Yeşilayı bulunmakta, yüzlerce profesyonel çalışanı ve 54 bini aşkın gönüllüsü ile eğitim, farkındalık, bilinçlendirme, savunuculuk, danışmanlık, önleyicilik, rehabilitasyon, bilimsel araştırma, basın-yayın gibi birçok alanda faaliyet göstererek bağımlılıkla mücadeleyi sürdürmektedir. Yüz Yıllık yürüyüşün neticesinde Yeşilay'ımız, Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal Konsey Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetim Vakfı tarafından verilen "Mükemmellikte 5 Yıldız Yetkinlik Belgesi"ne sahip olmuştur. 
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almakta olup 2015 yılından bu yana YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurmuştur. 444 79 75 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi, şu an Türkiye genelinde aktif olarak 41 yerde hizmet vermektedir. Yeşilay ve faaliyetleri hakkında hem geniş bilgi sahibi olmak, hem de bu iyilik hareketine katılmak isteyenler derneğimizi veya https://yesilay.org.tr/ adresli web sitesini ziyaret edebilirler.”
 

Editör: Vitrin Haber