Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 yılında "en mutlu şehir" olarak açıkladığı Sinop, "İstatistiklerle Yaşlılar, 2015" verilerine göre de yüzde 18,1'lik oranla Türkiye'de yaşlı nüfusun en yüksek olduğu il oldu.

Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, TÜİK verilerini değerlendirdi. Kentte yaşayan 65 yaş üzerindekilerin nüfusa oranının 2014 yılında yüzde 17,6 olduğunu, 2015 verilerine göre ise söz konusu rakamın yüzde 18,1'e yükseldiğini söyleyen Çetinkaya, Türkiye genelinde ise nüfusun yüzde 8,2'lik bölümünün 65 yaş üzerinde olduğunun açıklandığına dikkati çekerek, "Karşılaştırma yaparsak Sinop, Türkiye ortalamasının iki katından fazla yaşlı nüfusa sahip." dedi. 

TÜİK'in 2014 yılı verilerine göre Türkiye'nin "en mutlu" şehrinin de Sinop olduğunu hatırlatan Çetinkaya, şunları dile getirdi:
"Rakamlar bize şunu gösteriyor, yaşlı nüfus mutlu nüfus. Biz Sinoplular olarak bundan dolayı çok memnunuz. Tabii genç nüfusun hayattan beklentileri farklı olduğu için onları mutlu etmek zor. Ancak Sinop'taki yaşlı nüfusa genel olarak bakarsak çoğu emeklilerden oluşuyor. Şu an her ne kadar aktif iş gücüne katılmasalar bile zamanında çalışmış ve emekli olmuş insanlar. Bu anlamda maaşı ve sosyal güvencesi olan yaşlı oranımız çok yüksek. Hal böyle olunca mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri, rakamlara aynı oranda yansıyor." ifadelerini kullandı. 

Vali Çetinkaya, Sinop'ta yaşlı nüfusun yüksek olmasının bir diğer faktörünün iş imkanları olduğunu vurgulayarak, "Bazı iş alanlarıyla ilgili yaşanan talihsizlikler genç nüfusun göç etmesine neden olmuş. 300 bin olan nüfus 190 bin civarına kadar gerilemiş. Özellikle iş gücü ve aktif çalışan insan sayısı azaldıkça yaşlı nüfus oranı doğal olarak yükseldi. Memleketine dönenler ise genelde emekli olmuş ve aktif iş hayatının dışına çıkmış vatandaşlarımız. Rakamlara bu gözle de bakmakta fayda var." 

VATANDAŞLAR MEMNUN 
Türkiye'nin en yaşlı nüfusuna sahip ili Sinop'ta vatandaşlar da hayatlarından memnun. 
Sinop'ta yaşayan 67 yaşındaki Sevim Ünaldı, Sinop'un yaşam anlamında çok rahat bir şehir olduğunu söyledi. Yaşlıların sosyal faaliyetlerde bulunabildiğini anlatan Ünaldı, "Gece istediğiniz saatte sokakta rahatlıkla dolaşabiliyorsunuz. Kadınlar olarak dernek faaliyetlerinde bulunabiliyoruz, kafelere gidip zaman geçirme fırsatımız oluyor. O sebeple yaşlılar olarak mutluyuz, huzurluyuz." 

57 yaşındaki emekli Nejla Aydın da deniz kenarında sakin bir şehir olan Sinop'ta trafik sorunu bulunmadığını, her yere kolayca ulaşabildiklerini, asayiş yönünden sakin olan kentte komşuluk ve insan ilişkilerinin güzel olduğunu, Sinop'ta yaşamaktan mutlu olduklarını ifade etti.

30 yaşındaki Anıl Soydan ise Sinopluların sorunlarını fazla kafaya takmadıkları için uzun yaşadıklarını öne sürdü.
Soydan, kentteki insanların sağlıklarına çok değer verdiklerini belirterek, "Doğal ürünlerle beslenmeye çok dikkat eden bir toplumuz. Dolaysıyla kafalar da rahat olduğu için kentimizin insanları uzun ömür oluyor." dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber