Sinop ziyareti kapsamında afet bölgesindeki temaslarını tamamlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi İl Divan Kurulu toplantısında 6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımlarını paylaştı. 

Sinop ziyareti kapsamında ilk olarak sel felaketinden etkilenen Türkeli ve Ayancık ilçelerinde ziyaretlerde bulundu. Türkeli Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Anar, ardından Ayancık ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret eden Yalçın, burada Vali Erol Karaömeroğlu ve diğer yetkililer ile bir araya geldi. Selden etkilenen Avukat Hasan Hüsnü Kılıç İlkokulu’nda İlçe Milli Eğitim Müdürü Nihat Ergül ve Ayancık PTT İlçe Müdürlüğü’nü de ziyaret eden Genel Başkan Ali Yalçın, ardından Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız ile de görüştü. 

YALÇIN, ŞUBE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Afet bölgesinden ayrılan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sinop Memur-Sen İl Temsilciliği'nde şube başkanları ile bir araya geldi. Yalçın, sel felaketi dolayısıyla geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, "Vali beyle de görüşmemizde ifade edildi. Belki de tarihin en büyük sel felaketlerinden birini atlattık. Hepimize geçmiş olsun diyorum. Afet dolayısıyla yardıma ihtiyaç olan alanlarda teşkilat üyelerimizin aktif rol aldığını görmek bizleri oldukça memnun ediyor” dedi.

MAĞDUR OLAN HERKESİN YANINDAYIZ
Son aylarda yaşanan yangın ve sel felaketlerinde yaraların sarılmasında Memur-Sen teşkilatının aktif bir şekilde rol aldığını ifade eden Yalçın, “Ülkemizde son zamanlarda meydana gelen orman yangınlarında ve sel felaketlerinde teşkilatımızın işi de derdi de millet oldu. Bu teşkilatın yükü hep yeniden güçlü medeniyet oldu. Biz böyle durumlarda dışarıda duracak ya da eli böğründe bekleyebilecek bir teşkilat olmadık hiçbir zaman” şeklinde konuştu.
Yalçın, kamu görevlileri adına daha çok memnuniyet üretmek, kazanımları daha da artırmak için gece gündüz demeden koşturmak kadar, sendikacılığın doğası gereği kazanımların anlatılmasının da önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadarki en reformist ve en kapsamlı toplu sözleşmeye imza attık. ‘Masada görüşülemez’ denen konuları masada görüştük ve çözüme kavuşturduk. Toplu sözleşme ikramiyesi ile örgütlü ile örgütsüz olanın arasındaki makası bir nebze olsun açabildik. Toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL’den 2022 yılı için 400 TL’ye çıkardık. Bu rakam 2023 yılında 500 TL’ye ulaşacak. 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusunu çözüme kavuşturmak adına kayıt altına aldık. Örgütlüler adına %30 ile %40 arasında bir oransal zamma imza attık. Hizmet kollarında sağlıktan eğitime, imamlardan KOSGEB personeline kadar toplamda 7 milyar liralık bir kazanım elde ettik.

HEDEFİMİZ, TOPLU SÖZLEŞME YASASININ DEĞİŞMESİ
Bizim hedeflerimizden bir tanesi de toplu sözleşme yasasının değişmesidir. Gerek kapsam, gerek işleyiş, gerekse süre bakımından karşılaştırdığımızda işçilerin toplu sözleşme sürecine göre oldukça dezavantajlı durumdayız. Kamuoyunda tarih olarak işçilerle benzer döneme denk geldiğimiz için benzer bir süreç yürüttüğümüz algısı var. Ancak işçiler içinde bulundukları dönemi konuşurken biz tamamen tahminler üzerine önümüzdeki 2 yılı konuşuyoruz. İşçilerde toplu sözleşme süresi 2 ayken bizde yalnızca 1 ay. Bu ve benzeri birçok konuda dezavantajlı konuma geldiğimiz için biz yasadan kaynaklanan sorunların çözümü için mücadele verdik vermeye devam edeceğiz”

YALÇIN, EĞİTİM BİR-SEN İL DİVAN KURULUNA KATILDI
Buradaki toplantı ardından Ali Yalçın, Öğretmenevinde düzenlenen Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi İl Divan Kurulu toplantısında sendika üyeleriyle buluştu. 

Burada sendika üyelerine hitap eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu sendikacılığında dayanışma aidatının olmamasının yol açtığı sorunlara dikkat çekti. 

Yalçın: “Dayanışma aidatının olmaması, hem daha fazla örgütlenmenin önünde engel teşkil etmekte hem de örgütlenen kesimin haklarının sömürüldüğü bir zeminin oluşturulmasına neden olmaktadır. İşçi sendikacılığındaki kazanımların bir kıymeti var. O kazanımlardan faydalanmak için diğer sendikalılar ve sendika üyesi olmayanlar yetkili sendikaya dayanışma aidatını ödeyerek tüm kazanımlardan faydalanabiliyor. Yani o toplu sözleşmeden bedel ödemeden kimse faydalanamıyor. Ancak memur sendikacılığında 6 milyon insan için masaya oturuyorsunuz, o 6 milyonun içinde örgütlediğiniz 1 milyonun gücüyle. Örgütlenmeyen 5 milyon kişi diğerleriyle aynı hakları alıyor. Tüm bu kazanımların örgütlü-örgütsüz herkes tarafından olduğu gibi alındığı eşit ancak adaletsiz bir zemin var. Bu çarpıklık, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişiklik yapılmak suretiyle ortadan kaldırılmalı, adaletsizlik giderilmelidir.”

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SORUNLARININ KALICI ÇÖZÜMÜ KADROLU İSTİHDAMDA
Kamudaki sözleşmeli personel istihdamının çok çeşitlendiğini, bunun da her geçen gün hak kayıplarını artırdığını dile getiren Yalçın, “Kamuda sözleşmeli personelin sorunlarının kalıcı çözümü kadrolu istihdamdan geçmektedir. Sözleşmeli personel ivedilikle kadroya geçirilmelidir. Sözleşmeli personelin sorunlarının çözümü konusunda en etkili, kolay, kalıcı yöntem, temel model olarak kadrolu istihdamı benimsemektir. Aynı işi yapan, aynı emeği harcayan personelin farklı özlük haklarına sahip olması çalışma barışını temelinden sarsmaktadır. 6. Dönem Toplu Sözleşme’de de bunu etkili bir şekilde dile getirdik ve bu konuda çalışma yapılmasını karara bağladık. Sorunların çözümü için çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen Sinop Şube Başkanı Ramazan Çelik ise yaptığı konuşmada, kamu görevlilerinin haklarını iyileştirmek ve çalışma hayatına dair yeni kazanımlar elde etmek için büyük mücadele verdiklerini söyledi. 

Çelik, "3600 ek gösterge ve kamuda sözleşmelilik gibi birçok konuyu toplu sözleşme masasına taşıdık. Umuyoruz ki emeklerimiz karşılığını alacak ve kamudaki bu önemli sorunlar da çözüme kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Vitrin Haber