Sinop Defterdarı Naci Günaydın, 7143 sayılı vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun’dan faydalanıp ihlal edenlere ilişkin 28 Aralık 2018 tarih ve 30693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe giren kanun hakkında açıklamalarda bulundu. 

7143 sayılı kanundan faydalanıp; 28 Aralık 2018 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulara, ihlale neden olan tutarları ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için ödenmesi gereken geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödemeleri halinde 7143 sayılı Kanun hükümlerinden yeniden yararlanma imkanı sağlandığını belirten İl Defterdarı Naci Günaydın, bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların yapmaları gerekenler hakkında bilgiler verdi. 
Günaydın şunları söyledi; “Vatandaşlarımızın bu kanundan yararlanılabilmesi için; 7143 sayılı Kanun kapsamında borçların yapılandırılmış olması, 28 Aralık 2018 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmemesi nedeniyle Kanun hükümlerinin ihlal edilmiş olması, İhlale neden olan tutarların, ödenmesi gereken tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ödenmesi gerekmektedir.

Kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmıştır. Ancak, 2019 yılı Şubat ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerinde bir değişiklik söz konusu değildir.

Kanun hükümlerini ihlal etmiş olanlar, ihlale neden olan tutarları, 28/2/2019 tarihine kadar geç ödeme zammıyla birlikte, ödeme süresi gelmemiş taksitleri ise Kanunda öngörülen şekilde ödeyerek, 7143 sayılı Kanun hükümlerinin ihlal edilmesi nedeniyle ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi cezalarının kesilmesinden ve tahakkuk edip etmediğine bakılmaksızın bu alacaklar ve bunlara ilişkin fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

Matrah ve/veya vergi artırımında bulunduğu halde tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyerek maddeden yararlanma hakkını kaybetmiş olanlara, ihlale neden olan tutarları 28 Şubat 2019 tarihine kadar, ödeme süresi gelmemiş taksitleri ise bu Kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde matrah artırımı hükümlerinden yararlanma imkanı sağlanmıştır.
    
Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklara karşılık tahsil edilen tutarlar, bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak bu madde hükmüne göre mahsup edilecektir.
    
Kanundan yararlanılabilmesi için ayrıca yazılı bir başvuru aranılmayacaktır. Vatandaşlarımız Vergi Dairelerimize gelerek  ve/veya  www.gib.gov.tr üzerinden ödemelerini 28 Şubat 2019 tarihine kadar gerçekleştirebilirler.”

Editör: Gülay Yıldırım Kavak