Sinop Valiliği tarafından anız yangınlarının önlenmesi hakkında bir genelge yayınlandı. Genelgeye göre, alınan önlemlere uymayarak anız yangınına devam edenlere cezai işlem uygulanacağı bildirildi. 

Sinop Valisi Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya imzasıyla yayımlanan genelgede, toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin zarar görmesine neden olan anız yakılması kültürünün engellenmesi için alınan alternatif tedbirler ve anız yangınına sebep olanlar hakkında, cezai işlem uygulanacağı bildirildi. 

Konu ile ilgili teknik elemanların, çiftçilerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin amaçlandığı 2 Temmuz 2015 tarih 2015/2 sayılı genelge de Muhtarlar, Ürün sahipleri ve konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının anız yakılmasının önlenmesi konusundaki sorumlulukları ve cezai uygulamalar açıkça belirtilirken, Biçerdöver sahiplerinin anız yakılması önlenmesi hakkındaki sorumlulukları da tanımlanmış. Yayınlanan genelgede şu hususlara dikkat çekildi; “Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacak, Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacak, Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacak, İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi gereken halkın anız yakılmasının zararları ile ilgili bilgilendirileceği eğitim faaliyetleri sürdürülecek, Sap kıyıcı ve dağıtıcısı bulunmayan biçerdöverler ile biçerdöver sahiplerine cezai işlem uygulanacak.

 
Editör: Vitrin Haber