Vali Köksal Şakalar, beraberindeki Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Fatih Şahin ve kurum teknik personeli ile birlikte Merkez İlçe Kabalı Köyünü ziyaret etti. 

Ziyaret çerçevesinde ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Genç Çiftçi projesi kapsamında Kabalı Köyünde tamamı hibe destekleri ile tesis edilen 500 metrekarelik toplam maliyeti 150 bin TL olan 5 seradan biri olan Nurettin Özlü’ye ait işletmeyi gezen Vali Köksal Şakalar, tesis hakkında bilgiler aldı. Tesis ile ilgili kısa bir bilgi veren Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, Kabalı Köyünde Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde örnek bir işletme olarak öne çıkan serada domates, salatalık ve biber yetiştiriciliği yapıldığını, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan sera ile aile bütçesinde önemli bir gelir artışı sağlandığı, diğer seralarla birlikte üretimde iç pazara yönelik artış sağlandığının gözlendiğini belirtti. 

2 BİN 500 DEKARLIK ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR
İşletme ziyareti sonrasında Vali Köksal Şakalar, Kabalı Köyü çiftçileriyle görüştü. Görüşmeler sırasında İl Müdürü Erol Saraçoğulları Kabalı Köyü tarım potansiyeli, devlet teşvikleri ve desteklemeler hakkında bilgi verdi. İl Müdürü Erol Saraçoğulları, yem bitkileri üretiminde öncü bir köy olan Kabalı Köyünde yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda üretim yapıldığını ve yaklaşık 180 bin TL destekleme ödemesi sağlandığını belirtti. Saraçoğulları; “Bakanlığımız desteklemelerinin yanında Özel idare kaynaklarından 48 bin TL ile Yerli Tohumla Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında toplamda 61 bin adet sebze çiftçilerimize temin edilmiştir.  

Kabalı köyü Merkez İlçeye bağlı, İl Merkezine 25 Km uzaklıkta Sinop-Samsun Karayolu üzerinde bulunan tarım potansiyeli oldukça yüksek olan bir köyümüzdür. Daha çok tarla bitkileri üretimi yapılan köyümüzde son yıllarda uygulan tarımsal projelerle örtü altı sebze üretimi ve meyvecilik alanlarında da gelişim göstermiştir. Özellikle iç pazara yönelik olarak seralarda başta domates ve hıyar olmak üzere biber, patlıcan, marul, maydanoz ve ıspanak gibi bitkilerin üretimi sağlanmıştır. Meyvecilik üretiminde ise projeli ceviz bahçeleri ile örnek elma, armut ve kiraz bahçelerinin tesisi sağlanmıştır. 

Bakanlığımızın ulusal projelerinden olan Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamındaki çalışmalar neticesinde köyde ikamet eden 81 çiftçimiz sisteme kayıt edilmiş ve yaklaşık 61 bin 914 da alanda tarla ziraatı ve 32 dekar alanda örtü altı ve 178 da alanda meyvecilik üretimi yapılması sağlanmıştır. 2018 yılında Kabalı Köyü çiftçilerine toplamda 69.040,52 TL lik Bitkisel Üretim Destekleme ödemesi yapılmıştır. Özellikle yem bitkileri üretiminde öncü olan Kabalı köyümüzde 2018 yılında 31 çiftçimiz başta silajlık yem üretimi olmak üzere toplamda 2 bin 537 da lık alanda yem bitkileri üretimi gerçekleştirmiş ve yaklaşık 180 bin TL’lik destekleme ödemesi almıştır” dedi.

TARIMSAL PROJELERE UYGUN BİR KONUMDA
Köyün ulaşım üstünlüğü ve tarımsal üretime uygun arazilerin varlığının oldukça fazla olduğunu kaydeden Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Erol Saraçoğulları, bölgenin son yıllarda birçok tarımsal proje uygulanmasına olanak sağladığını ifade etti. Saraçoğulları; “Tarım ve Orman Bakanlığımızın uygulamış olduğu Genç Çiftçi Projesi Kapsamında 5 çiftçimizi toplamda 150 bin TL’lik kaynakla 500 m²’lik 5 adet sera inşa edilmiş ve ekonomik anlamda sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Yine 2019 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüzün uygulamış olduğu Özel İdare kaynaklı 48 bin TL’lik Yerli Tohumla Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında toplamda 61 bin adet sebze fidesi temin edilerek örtü altında üretim gerçekleştirilmiştir. 
2020 yılında başlayacak olan Uluslararası Kalkınma Fonu (IFAD) projesi kapsamına alınan Kabalı Köyünde birçok alanda tarımsal projeler yürütülmesi planlanmaktadır. Özellikle örtü altı sebze üretimi, sulu tarım alanlarının genişletilmesi, yem bitkileri üretimi ve hayvancılığın geliştirilmesi projeleri uygulanacaktır. Bu anlamda köyde çiftçilikle uğraşan köy halkının sayısı artırılarak, refah düzeyi yükseltilecek, Kabalı köyü seracılıkta kalkınacak ve en önemlisi İl ekonomisine büyük katkılar sağlanacaktır. 
Tarımsal açıdan örnek köylerimizden olan Kabalı köyü, devamlılık arz eden tarımsal projelerle sürekli bir gelişme sağlamakta ve İl ekonomisini canlandırmaktadır. İl Müdürlüğümüzce başta üretim konuları olmak üzeri zirai mücadele, gübreleme, sulama, bakım ve budama işleri konularında Ziraat Mühendislerimizce her türlü destek sağlanmaktadır” diye konuştu. 
Gerçekleştirilen ziyaret, Kabalı köyü çiftçilerinin tarımsal üretim alanındaki soru ve sorunlarının görüşülmesi ile sona erdi. 

 

Editör: Vitrin Haber