Gelincik Mahallesi’nde yaşanan heyelan sonrası yazılı açıklama yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, heyelan nedeniyle bir evin boşaltıldığını hatırlattı. Oğuz boşaltılan evin sakinlerine geçmiş olsun dedi ve bina yıkılmadan zemin sağlığının sağlanması ve kısa sürede evlerine dönebilmelerini diledi.

DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK
Doğaya saygı göstermeyen yapılaşma konusunda dernek olarak önceki yıllarda birçok uyarı yaptıklarını belirten Hale Oğuz, bu uyarılar dinlenmediğini ileri sürdü. Oğuz açıklamasında şunları söyledi; "Jeolojik oluşumu nedeniyle Korucuk ve Bostancılı Köyleri’nin ve Gelincik Mahallesi’nin bazı bölümlerinin seksenli yıllarda afete maruz bölge ilan edildiği, ancak o zaman bile detaylı etüd yapılmadığı bilinmektedir. Eski ve sağlıksız etütler yenilenmeden yapılaşma devam etmiştir. Son on yılda hızla artan yapılaşma ve artırılan kat sayısı zemin taşıma kapasitesini de aşmakta, yağışlar heyelanı hızlandırmakta ve yazık ki birçok mağduriyete neden olmaktadır.
Gelincik Mahallesi’nde daha önce vuku bulan heyelanlar ve son heyelan alanındaki yapılaşma ile ilgili endişe ve kaygılarımızı daha binalar yapılırken 2011 yılında belediye başkanlığına yazılı olarak iletmiştik. Hatta dikkate alınmayan uyarımızdan üç ay sonra kayan Gelincik Yolu ile ilgili olarak yaptığımız açıklama, 'Biz söylemiştik, bu şehircilik anlayışı değişmeli' biçiminde yerel basına yansımıştı"

O ALANDA ZEMİN KUMLU
Heyelan görülen alanlarda zeminin kumdan oluştuğunu dile getiren Hale Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü; "Buna rağmen yeni imar planında güncel jeolojik etütler yaptırılmamıştır. Heyelana uygun kum depolarında derin temel kazılarının yapılması heyelanları tetiklemekte, yollar ve yamaçlar kaymaktadır. Nokta Mevkii’nden Kiraztepe’ye giden yol üzerinde kaymalar devam etmektedir. Şimdi de Gelincik Mezarlığının altı kaymaktadır. 
Söz konusu mahallelerimizde yeniden ve sağlıklı jeolojik incelemelerinin yaptırılarak imar ve kat sayısının yeniden belirlenmesi gerektiğini, vatandaşlarımızın ev sahibi olalım derken dert sahibi olmamaları için bu raporları görüp inceleyerek karar vermelerinin doğru olacağını kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz"
Editör: Vitrin Haber