Sinop Usta Öğreticiler Derneği tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan Sinop Usta Öğreticiler Dernek Başkanı Seda Karaarslan Demir, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde görev yapan usta öğreticilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar hakkında bilgiler verdi.

Demir, “ Tüm Türkiye'de olduğu gibi Sinop’ta da farklı branşlarda görev yapan usta öğreticiler mağdurlardır. Bizler Sinop Usta Öğreticiler Derneği Yönetim Kurulu olarak tüm usta öğreticiler adına mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. 

Yıllardır mevsimlik işçi gibi çalışan, sosyal güvenceleri olmayan, tazminat hakkı ve işsizlik sigortasından faydalanamayan ve sigortaları eksik yatan usta öğreticiler olarak destek bekliyoruz. Yetkililerin usta öğreticilerin bu sesine kulak vermesini istiyoruz.
Ücretli izin hakkından yoksunuz. Ücretlerimiz öğretmenlerin ek ders ücretine göre belirlenmekte. Sigortalarımız ile ek ders ücretleri arasında orantısızlıklar var. Kıdem tazminatı hakkımız yok. İşsizlik maaşı alamıyoruz” dedi.

HERHANGİ BİR STATÜYE SAHİP DEĞİLİZ
Usta öğreticilerin 2010 yılında 4-C'nin geçici ücretli usta öğretici statüsünden çıkarıldıklarını ve şuan için belirli bir statülerinin bulunmadığını hatırlatan Sinop Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Seda Karaarslan Demir, 2002 senesinde bir usta öğretici ücretinin bir teknisyen ücretinden yüksek olmakla beraber günümüzde bir teknisyen maaşının yarısını bile alamadıklarını söyledi. 
Demir; “Usta öğreticiler olarak, herhangi bir ücretli izin hakkımız bulunmamaktadır, ayrıca resmi tatillerde ücretlerimiz kesilmektedir.  Sigortalarımız 30 iş günü üzerinden yatırılmasına rağmen ücretlerimiz 20 ila 23 iş günü üzerinden yatırılmaktadır veya bunun tam tersi uygulamalar görülmektedir. Çoğu zaman haftalık 35-40 saat derse girmemize rağmen resmi tatiller olduğunda sigorta primlerimiz tam yatmamaktadır. Üstelik çoğu zaman yasal haftalık ders saati hakkımız 40 saat olmasına rağmen bu bile usta öğreticilere çok görülmekte saatlerde kısıtlamalara gidilmektedir.
Usta öğretici arkadaşlarımız bu kurumlara 20-25 sene hizmet verdikten sonra kıdem tazminatı alamamakta, ayrıca yıllarca bu kurumlara hizmet veren arkadaşlarımız kurs onayları yenilenmezse işsiz kaldıkları gibi işsizlik sigortasından da faydalanamamaktadırlar” diye konuştu.

ÜLKEMİZE KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİREN BİZLER, İŞSİZ KALIYORUZ
Halk Eğitim Merkezlerinde fedakar bir şekilde çalışan usta öğreticilerin, verdikleri kurslarla Türkiye’nin kalifiye eleman açığını kapattığını ve ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını ifade eden Sinop Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Seda Karaarslan Demir, verdikleri kurs süresince kısıtlı imkanlarla çalışan usta öğreticilerin kurs bitiminde işsiz kaldıklarını belirtti. Demir; “Milli Eğitim Bakanlığı Usta Öğreticileri memur veya sözleşmeli olarak kabul etmemekte, Çalışma Bakanlığı bizi işçi saymamaktadır.  
Usta öğreticilerin büyük bir kısmı makine başında veya el emekleri ile çalışmaktadırlar.
23 yıldır mevcut çalışanlarına kadro verilmeyen tek bakanlık Milli Eğitim Bakanlığıdır. 
Hâlbuki Halk Eğitimi Merkezlerinde çalışan Usta Öğreticiler büyük fedakârlıklarla ve özveri ile çalışmaktadırlar. 
Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri olan kalifiye eleman sıkıntısını büyük bir düzeyde gidermekte ve ekonomiye katkıda bulunmaktadırlar. 
Döner Sermaye ile çalışan kurumlarımızda zorunlu eğitim süresini tamamlamış her yaş grubundaki kişiler uygulamalı olarak eğitim görmekte, hem kendilerini yetiştirmekte hem de aile ekonomisine katkı sağlamaktadırlar.
Usta Öğreticilerin ücretleri öğretmenlerimiz ek ders ücretleri saati üzerinden yapılmaktadır. Hâlbuki usta öğreticiler teknik elaman vasıflıdırlar” dedi.

BARIŞ KARADENİZ’DEN GÖRDÜĞÜMÜZ DESTEĞİ, NAZIM MAVİŞ’TEN DE BEKLİYORUZ
Usta öğreticilerin karşı karşıya kaldıkları sorunları daha önce de defalarca gündeme getirdiklerini hatırlatan Sinop Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Seda Karaarslan Demir, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in kendilerine büyük destek verdiğini ve sorunlarla ilgili federasyon tarafından hazırlanan rapor ışığında meclise bir kanun teklifi sunduğunu belirterek aynı desteği iktidar partisinin Sinop Milletvekili Nazım Maviş’ten de beklediklerini ifade etti. Demir; “Bizler daha önce birçok defa sorunlarımızın giderilmesi için açıklamalarda bulunduk. Sesimizi duyurmaya çalıştık.
Ankara da bir federasyonumuz var ve Türkiye’nin birçok ilinde dernekleşme yoluna gittik. Federasyonumuzun geçtiğimiz ocak ayında Ankara da gerçekleşen istişare toplantısına davetimizi kırmayarak katılım sağlayan bizlerden desteğini esirgemeyen Sinop Milletvekilimiz Sayın Barış Karadeniz’e sizlerin huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Sayın Vekilimiz toplantının ardından derneğimizce ve federasyon tarafından sunulan raporu değerlendirmiş ve Şubat ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifini sunarak desteğinde samimi olduğunu tüm usta öğreticilere göstermiştir.

Tüm bu gelişmeler neticesinde aynı desteği Sinop milletvekilimiz Sayın Nazım Maviş’ten de beklemekteyiz. Söz konusu teklifin iktidar partisi tarafından verilmesi son derece önemlidir.
Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’tan, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’tan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ve tüm devlet büyüklerimizden bizlerin bu sorunlarına artık bir çözüm getirmelerini istiyor ve kadro hakkımızın verilmesini saygılarımızla arz ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber