Macaristan'ın Kaposvar kentindeki Kaposvar Üniversitesinde 3 gün süren konferansa, 9 ülkeden 47 farklı üniversiteden 154 bilim insanı katıldı. Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Sarı, yaptığı açıklamada, konferansta yer alan bilim insanlarının, Avrasya ülkelerinin özellikle ekonomik durumunu ele aldığını belirterek, "Avrasya bölgesinde yer alan ülkelerin akademisyenlerini, ekonomistlerini bir araya getirerek bunların fikir alış verişlerini sağlıyoruz. Bununla bölgede yer alan ülkelerin ekonomik problemlerini birinci elden, kendi akademisyenlerinden duyup, bunlara çözüm önerileri getirebilmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Konferansa ilginin her geçen yıl daha da arttığına işaret eden Sarı, "2006 yılında düzenlemeye başladığımız konferansa katlım her yıl arttı. Başlangıç yılında 60 olan bildiri sayısı Kaposvar'a gelmeden önce 350'nin üzerindeydi." şeklinde konuştu.

Konferansa ev sahipliği yapan Kaposvar Üniversitesi Rektörü Ferenc Szavai, son yıllarda Türkiye'deki üniversitelerle işbirliği yapma olanaklarını araştırdıklarını ve bugün bir Türk üniversitesi ile uluslararası ortak projeyi birlikte gerçekleştirdiklerinden dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Kaposvar Üniversitenin Türkiye'deki kurumlarla işbirliği kurmak için çeşitli adımlar attığına dikkati çeken Szavai, "Üniversitemiz kapsamında İslam Araştırmaları Merkezi kurduk. Ayrıca Türk üniversiteleri ile işbirliği protokolü imzaladık. Bugünkü konferans da işbirliği için attığımız adımların başarılı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ise son dönemde iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin büyük ivme kazandığını belirterek, "Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacmi 2,5 milyar dolar seviyelerine ulaşmış durumda. Bu miktar önümüzdeki dönemde artarak devam edecektir. Çünkü Macaristan ile 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği' anlaşmamız var. Bugün düzenlenen konferansın da ileride Türk-Macar ekonomik ilişkilerine katkıda bulunacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Konferansta Sinop Üniversitesi ile birlikte Çukurova, İstanbul, Bayburt, Bartın, Cumhuriyet, Gazi, Gaziosmanpaşa, Gelişim, Iğdır, Necmettin Erbakan, Sakarya, Bozok, Beykent, Atatürk, Bahçeşehir, Anadolu, Aydın, Osmangazi ve Celal Bayar üniversitelerinden 154 akademisyen bildiri sundu.
 
Editör: Vitrin Haber