Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, Sinop ve Mersin’in sonrasında 3'üncü nükleer santralin kurulması için Kırklareli İğneada'da yoğunlaşıldığını söyledi. Firmalarla görüşmelerinin devam ettiğini belirten Alaboyun, Üçüncü nükleer santral için Çinlilerle mutabakat zaptının imzalandığını, santralle ilgili Japonların da ilgisinin olduğunu ifade etti.

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de yapılacak olan 3'üncü nükleer santralin kurulacağı yer hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Alaboyun, 3. Nükleer Santral'in İğneada'da yapılabileceğini söyledi. Alaboyun, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada'da yapılması planlanan nükleer santral için firmalarla görüşmelerin sürdüğü bilgisini verdi.
"GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR, UZAK DOĞU ÜLKELERİNİN İLGİSİ VAR"
Üçüncü nükleer santral için görüşmelerin devam ettiğini aktaran Bakan Alaboyun, "Çinlilerle mutabakat zaptı imzalandı ama Japonların da ilgisi var. Çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

"AKKUYU SANTRALİ İÇİN YER TESLİMATINI YAPTIK"
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yer teslimatının yapıldığını dile getiren Alaboyun, "Mersin'in Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiinde yapılacak olan santral için yer teslimatını yaptık. Liman inşaatı da devam ediyor" dedi.
Soruları yanıtlayan Alaboyun Suriye nedeniyle Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerden sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımında herhangi bir sorun olmadığını belirterek, “ÇED raporu alındı. Liman inşaatı da devam ediyor. Akkuyu bizim için çok önemli. Türkiye’nin ilk nükleer santrali. 4 bin 800 megavatlık bir tesis. Bitmiş olsa ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılıyor” dedi. 

Sinop’ta kurulacak 2’nci nükleer santralin yapımını ise Japonların başını çektiği bir konsorsiyumun üstlendiğini hatırlatan Alaboyun, burada ÇED raporu için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

JAPONLAR DA İLGİLİ
Alaboyun, Sinop ve Akkuyu’daki nükleer tesislerin yaklaşık aynı kapasiteye sahip olacağını belirtti. Türkiye’de kurulması planlanan 3’üncü nükleer tesis için ise İğneada’da yoğunlaşıldığını söyleyen Alaboyun şunları söyledi: 
“Şu an 3’üncüde Çinliler ve Amerika’nın Westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı. Onlar bir çalışma yapıyorlar ama tabii ki bu diğer firmalara açık değil anlamına gelmez. Japonların yine ilgisi var.”

BAKAN'DAN RUSYA AÇIKLAMASI
Türkiye'nin enerji sıkıntısının olmadığının altını çizen Alaboyun, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'la ilgili, "Elektrik üretiminde sıkıntımız yok. Gazprom Türkiye'ye Almanya'ya sattığından daha fazla fiyata satıyorsa, ona fiyat revizyonu hakkı tanınır. AB'nin ortak bir enerji politikası yok, daha çok ülkelerin Rusya ile kişisel çıkarları var" tespitinde bulundu.

TÜRKİYE'DEKİ NÜKLEER SANTRALLER
Bakan Alaboyun'un İğneada'da kurulacağını açıkladığı nükleer santral Türkiye'nin 3'üncü nükleer santrali olacak. Daha önce Mersin Akkuyu ve Sinop İnceburun'da nükleer santral kurulma kararı alındı. Akkuyu'daki santral Mersin'in Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabası'nda kurulacak. Akkuyu, faaliyete geçtikten sonra Türkiye'nin ilk nükleer santrali unvanını alacak. Sinop Nükleer Santrali ise İnceburun Yarımadası'nın deniz kenarında kurulması planlanıyor.
AA

Editör: Vitrin Haber