Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önümüzdeki dönemde ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceklerini duyurdu. Ayrıca bakanlığa bağlı Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesi de yürütüldüğü bilgisini verdi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizde keneviri yok ettik. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden, Rize’mden keneviri söküp aldılar. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor” açıklaması sonrası Tarım Bakanlığı harekete geçti. Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Tarım Öğreniminin 173. Yıl Dönümü’ programında konuşan Bekir Pakdemirli, önümüzdeki dönemde kenevir üretimini artırmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Bakanlık olarak şu anda 19 ilde kenevir üretimine izin verdiklerini hatırlatan Pakdemirli, şu bilgileri verdi: “Ticari faaliyetin arz ve talebine göre lokasyonları büyüteceğiz. Ayrıca bakanlığımıza bağlı Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesi de yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceğiz. Araştırma projemizin çıktılarını da hem üreticilerimiz hem sektörümüz hem de tüm paydaşlarla paylaşacağız.”
Pakdemirli ayrıca elektrikli traktörün Ar-Ge çalışmalarına da başladıklarını vurgulayarak, “İnşalllah mart ayında Sayın Cumhurbaşkanımızı bindireceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız da yakın gelecekte sonuç vermiş olacak” açıklamasında bulundu.

KENEVİR ÜRETİMİ YAPILAN İLLER
Tarım Bakanlığı’nın Ekim 2016’da verdiği izinle Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta kenevir üretimine başlanmıştı.
Kenevir üretimi uyuşturucu madde sınıfında olduğu gerekçesiyle birçok ülkede yasaklanmış durumda. Kenevir tekstilden ilaç sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılabiliyor. Kenevirden elde edilen ürünlerin dünya genelindeki payı ise 4 milyar dolar civarında…

Editör: Vitrin Haber