Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması için AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi Projesi açılış toplantısı yapıldı. Sinop Vira Otel’de düzenlenen toplantıda, Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabri Bilgin ile toplantıya Almanya’dan katılan Prof. Dr. Boris Culik ve Romanya’dan katılan Proje ortağı Mare Nostrum (Romanya) Kurumu uzmanları sinevizyon eşliğindeki sunumlarıyla, Proje hakkında çeşitli bilgilendirmede bulundu.

Türkiye-AB CONCETA Projesi toplantısının amaç ve içeriği ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulunan Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydın, proje kapsamında Karadeniz’de yaşayan deniz memelilerinin korunması ve balıkçılık üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi. 

Aydın; “Sinop S.S. Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi insiyatifinde, Sinop Valiliği, İl Özel İdaresi, Sinop Üniversitesi, Romanya MareNostrum Derneği ve Almanya Tunien Üniversitesi uzmanları ile hazırlanan,’Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunması için AB-Türkiye Sivil Toplum İşbirliğinin Güçlendirilmesi (ConCeta) Projesi, Avrupa Birliği fonlarından desteklenmeye layık bulunmuş ve 01.04.2021 tarihinde çalışmalara başlanmıştır.

ConCeta Projesiyle; Karadeniz, Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’nde yaşayan deniz memelileri türlerinin yönetimi için sivil toplum kuruluşları (STK’lar) arasında Türkiye, Romanya, Almanya ve Danimarka’daki AB politikaları ve mevzuatı uyarınca güçlü, derin ve sürdürülebilir bir sivil toplum diyaloğu geliştirilmesine yönelik, bilgi, deneyim ve en iyi uygulamaların transferi ile güçlü, derin ve ikili alışverişler ile sürdürülebilir işbirliği geliştirmek ve artırmak için Karadeniz’de yaşayan deniz memelilerinin korunması ve balıkçılık üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için çalışmalar yapılacaktır. 
Projeyle, kıyı balıkçılarının avlanmak için denize attıkları ağlara takılarak hem kendi canlarını kaybeden yunusları kurtarmak, hem de zaten zor şartlar altında geçinen balıkçıların ağlarının parçalanması suretiyle uğradıkları ekonomik kayıpların ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Romanya, Almanya ve Türkiye’den uzmanlardan oluşan bir ekiple, sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri, araştırmalar, uygulamalar ve deneysel çalışmalar yapılarak geliştirilmeye çalışılacaktır. Bu çalışmalarda akustik caydırıcı diye tabir edilen ses sistemleri balıkçı ağlarına takılarak yunusların ağlara yaklaşmalarına engel olabilecek teknolojik cihazlar Karadeniz’deki deniz memelilerinin davranış biçimlerine uygun hale getirilmeye çalışılacaktır. Bu yöntem halen Dünya genelinde geliştirilmekte olduğundan, biz de Dünya ile eş zamanlı olarak Karadeniz’de yaşayan ve besin zincirinin önemli bir halkası olan deniz memelilerinin eko sistem içerisindeki yerlerinin korunmasına ve geleneksel yöntemlerle balıkçılık yapan dar gelirli kıyı balıkçılarının uğradıkları ekonomik zararı en aza indirerek sürdürülebilir eko sistem için bu olumsuz döngünün kırılması çalışmalarını, Sinop İlinde başlatmış bulunmaktayız” dedi. 

Toplantı yapılan sunumlar ve değerlendirmelerle sona erdi.

Toplantıya Sinop Vali Vekili Abdullah Şahin ve Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ile bazı kurum amirleri, S.S. Sinop Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ömer Tuncer ve STK’lar ile balıkçılık sektöründe çalışan çok sayıda balıkçı vatandaşlar katıldılar.

Editör: Vitrin Haber