Geçtiğimiz yıllarda Sinop Belediyesine hibe edilen ve Kültür Evi olarak restore edilen Macide Kılıç Kültür Evi’nin ADD’ye tahsis edilmesi ardından bu binanın yanında bulunan tarihi binada Sinop Belediyesi tarafından restore edilerek Türkan Saylan Kültür Evi olarak düzenlenen tören ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sinop Şubesine tahsis edildi.  

Geçtiğimiz yıllarda Emekli öğretmen Ayşe Semra Genç tarafından annesine ait Kuruçeşme sokakta bulunan tarihi ahşap ev, annesinin adı ile yaşatılarak kültür merkezi yapımı koşulu ile Belediye Başkanlığına devredilmiş ve restore çalışmalarının ardından Macide Kılıç Kültür Evi adı ile Atatürkçü Düşünce Derneği Sinop Şubesine tahsis edilmişti. Sinop Belediyesi restore edilen evin yanında bulunan evinde restorasyon çalışmalarını gerçekleştirerek binayı Türkan Saylan Kültür Evi adı ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sinop Şubesine tahsis etti.

RESTORE EDİLEN BİNA TÜRKAN SAYLAN KÜLTÜR EVİ OLDU

Türkan Saylan Kültür Evi açılışında konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Sinop Şubesi Başkanı Bilgin Bekiroğlu; Bugün çok heyecanlıyım. Belediye Başkanımız Baki Ergül birkaç yıl önce bizi ziyarete geldiğinde dernekte kendilerine böyle bir dileğimiz olmuştu.  Türkan Saylan Kültür Evi Sinop’a yakışır demiştik. Söz verdi kendileri bize ve hep bekledik. Ve bugün 29 Ekim Cumhuriyetin ilan edildiği gün böyle bir şeyi bize teslim ettiği için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ülkem adına, geçler adına, derneğimiz adına çok teşekkür ediyorum. Bizleri yoğun programı arasında kırmayarak bugün buraya gelen Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e teşekkür ediyorum” dedi.

SİNOP BELEDİYESİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Daha sonra söz alan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Belediye Başkanımız Baki Ergül ve arkadaşlarının kararı ile Türkan Saylan’a yakışır bu güzel evi buldum kendilerine çok teşekkür ederim. Bugün burada olmaktan çok ama çok mutluyum. Sevgili gençler, sevgili kadınlar, sevgili erkekler Mustafa Kemal Atatürk’ün çok kıymetli çocukları torunları hepinize gönülden merhaba demek istiyorum”.

EN BÜYÜK ŞANSIM 29 YIL BOYUNCA TÜRKAN SAYLAN HOCAMLA BİRLİKTE ÇALIŞMAK OLDU

Benim en büyük şansım 29 yıl boyunca Türkan Saylan hocamla birlikte çalışmak oldu diyen Yüksel; Türkan Saylan hocamdan çok şey öğrendim. Öğrendiklerimle yoluma devam ediyorum. Türkan hoca ile 1980 yılında tanışıp çalışmaya karar verdiğimiz günlerde bana dedi ki ‘Ayşecim bir gün bana çaya gel’ tamam dedim. O zamanlar Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yok. Cüzzamlı hastalarımız için proje üretiyoruz. Sonra babası iki kardeşe karşılıklı daireler almış, orada yaşıyordu. Aradan birkaç hafta geçti bana dedi ki ‘benim tüm hayalim ahşap bir evde yaşamak’. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederiz. Bu evin güzelliğinin yanında içinde eğer aydınlanma için büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emaneti laik Türkiye Cumhuriyetini yaşatmak için çalışmalar yapıldığı taktirde bu evin güzelliği katlanarak devam edecektir. Sinop Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bir zamanlar bende kuş annesiydim. Sanıyorum biliyorum her biri atom karınca gibi. Bilgin hanım bana bu haberi verdiği zaman bu kadar çalışkan olduğunuza inandı, onun için bu güzel evi size tahsis etti. Eğer bu kadar çalışkan olmasaydı böyle olmazdı dedim. Gençleriyle, üyeleriyle, gönüllüleriyle ve sevgili Sinopluların desteği ile bu evde Türkan hocanın her zaman el uzattığı, ülkemizdeki eşitsizliklerden nasibini almış çocuklar, gençler, kadınlar, herkes yararlanacak. Çocuklarımız okul öncesinde üniversite eğitimine kadar her eğitim aşamasında buradan eğitim desteği alacak. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak için çalışacak herkes. Yolumuz hep aydınlık olsun. Bizi de davet ettiği için Bilgin hanım nezdinde tüm Sinop ÇYDD’ye teşekkür ediyorum. Türkan hoca teşekkür etmezdi, kutlardı. Bende sizleri Sinop Belediyesi’nin şahsında canı yürekten kutluyorum” dedi.

Son olarak konuşan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül; Cumhuriyet Bayramı gibi bir günde böyle bir tahsisi gerçekleştirmekten ayrıca mutluluk duyduklarını ifade etti.

Ergül; “Bugün Cumhuriyetimizin 95. Kuruluş yıl dönümü olması dolayısı ile bizim için çok özel ve önemli bir gün. Daha nice 95’li yıllara girmek dileği ile bu bayrak inmez, bu ateş sönmez inşallah” dedi.  
Daha önce Kuru Çeşme Sokak’ta bulunan evi restore ederek geçmişte söz verdikleri gibi Macide Kılıç Kültür Evi olarak Atatürkçü Düşünce Derneğine teslim ettiklerini ifade eden Belediye Başkanı Baki Ergül, restore edilerek Türkan Saylan Kültür Evi adı ile ÇYDD’ye tahsis ettiğimiz bu binayı koruyarak yaşatmanın sosyal bir görev olduğu bilinci ile burayı yaşatacağına inandıklarını belirtti.

TÜRKAN SAYLAN HOCAMIZIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Ergül; “ Daha önce restore ederek ADD’ye tahsis ettiğimiz binanın yanında bulanan bu binayı aldığımızda Bilgin hanıma bir söz vermiştim. Verdiğimi sözü yerine getirdik. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adı altında nur içinde yatsın Türkan Saylan Kültür Evi olarak sizlere sunuyoruz. Sevgili hocamız çok büyük haksızlıklara uğradı. Türk kadınına simgesel olarak çok güzel önderlik etti.  Gençlerin, ezilenlerin, mağdurların, çocukların her zaman yanında oldu. Böyle evler onun için az bile. Ona çok büyük anıtlar yapmak gerekir. Ben inanıyorum ki Türkan hocamızın ruhu bugün burada bizimle birlikte. Benimde yeni öğrendiğim ahşap bir ev hayali vardı. Bugün burayı Türkan Saylan Kültür Evi olarak açacağız. Belediyemiz sosyal bir belediyecilik anlayışı ile çalışıyor. Bu anlamdaki çalışmalarımız hiçbir zaman bitmeyecek. Buranın yan tarafında bulunan evi de Sinop Belediyesi olarak aldık. Bu evi de aynen diğer evlerimiz gibi onaracağız. Önümüzdeki hafta ihalesini yapacağız. İnşallah önümüzdeki yıl restorasyonu bitmiş olacak. Önümüzdeki yıl şimdilik ismini söylemeyeceğim 2 STK’ya altlı üstlü olarak bu binayı vereceğiz. Bu evlerin bahçesine de zeytin ağaçları dikeceğiz. Benim bu sokakta şöyle bir düşüncem var; Bu sokaktaki bütün evleri restore ettirerek yolunu da benim çocukluğumdaki gibi Arnavut kaldırımı, binaların alt katlarında da özellikle hanımların ürettiği el emeği ürenler olan, belki yeme içme gibi şeyler, hafif soft müzik eşliğinde kahvesini çayını içebileceği, sokağında trafiğe kapalı olacağı bir, her gelenin ziyaret edebileceği, alışveriş yapabileceği bir sokak haline getirmek gibi bir düşüncem var. Belediye olarak böyle bir gücümüz var. Bu duygu ve düşüncelerle bu ev Türkan Saylan Kültür Evi olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis ediyoruz. Kültür Evi’ni sadece Kültür Evi olarak değil çok büyük fonksiyonları birlikte yapacağına inanıyorum. Bunun içinde bizlerden bir talebiniz olursa her zaman yapmaya hazırız. Bu evde ilk önce çok güzel bir kütüphane olmalı. Türkan Saylan’ı tanıtan güzel bir kütüphane olmalı” diye konuştu.   
Yapılan Konuşmaların ardından Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ÇYDD Sinop Şubesi Başkanı Bilgin Bekiroğlu restore edilen Türkan Saylan Kültür Evi’nin kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdi.  Program, katılımcıların binayı gezmelerinin ardından sona erdi.

Programa Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ÇYDD Sinop Şubesi Başkanı Bilgin Bekiroğlu, CHP Sinop eski İl Başkanı Mustafa Acun, dernek üyeleri, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Editör: Vitrin Haber