Sinop 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, birimin devletin tüm imkanlarını acil durumlarda vatandaşların hizmetine sunduğu belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Acil durumlarda vatandaşlarımıza 7/24 kesintisiz hizmet veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü ambulans, polis, jandarma, itfaiye arama kurtarma (AFAD) ve orman yangınları ihbarları başta olmak üzere doğal yaşamı tehdit eden tüm durumlara karşı da vatandaşlardan gelen çağrılara cevap vermekte ve devletin tüm imkanlarını acil durumlarda vatandaşlarımızın hizmetine sunmakta. 


Bir yıllık hizmet süresine ulaşan Sinop 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü 26 Haziran 2021 tarihinde hizmete açılmış olup vatandaşlarımızdan gelen tüm ACİL YARDIM  çağrılarına ve ihbarlara yanıt verilmektedir. Bir yıllık süre zarfında toplam 241.427 çağrı cevaplanmış, bu çağrılardan yalnızca 60.951 çağrının asıl ihtiyaç çağrısı olduğu, 180.476 çağrının da asılsız, bilgi, danışma ve gereksiz aramalardan oluştuğu tespit edilmiştir. Sinop112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Necdet YAMAN “1 sene boyunca vatandaşlarımızdan gelen 241.427 çağrıya cevap verdik. Yalnız görüyoruz ki acil yardım çağrılarının dışında çok fazla asılsız ve gereksiz çağrılara muhatap olmaktayız. Hastane randevusu almak isteyen, PİN kodunu öğrenmek isteyen, telefon numarası sormak isteyen birçok vatandaşımız 112 acil çağrı merkezimizi arıyor. 112 acil çağrı numarası sim kartsız cep telefonlarından da aranabildiği için aileler oyalansın diye çocuklarımızın eline telefon veriyorlar ve çocuklarda 112’ yi arayarak meşgul edebiliyor. Acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımızın 112 ye kolaylıkla ulaşabilmeleri açısından bu tür aramaların önüne geçmeliyiz. Aranan numaralardan hatta sim kartsız telefonlardan yapılan aramalardan İMEİ numarası üzerinden kimlik tespiti yaparak Kabahatler Kanunu kapsamında Valiliğimizce idari para cezaları uygulanmaktadır.

Cezaya maruz kalmamak ve daha önemlisi can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi açısından vatandaşlarımızı daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz” dedi. Cep telefonlarında sim kart olmasa dahi kullanıcı bilgileri tespit edilerek cezai işlem uygulandığını belirten Necdet YAMAN, Kabahatler Kanununun 42/A maddesi gereği 561 TL para cezası uygulandığını, tekrarı halinde cezanın iki katı olarak uygulanacağını, hakaret ve tehdit içerikli aramalar tespit edildiğinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.

Editör: Vitrin Haber