Türkiye Sakatlar Derneği Sinop Şube Başkanı Murat Karagülmez, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" nedeniyle basın açıklaması yaptı. Dernek binasında gerçekleşen açıklamada konuşan Karagülmez, engelliler üzerinde yükün giderek arttığını dile getirdi. Karagülmez: "Bizler dertlerimizin ve sorunlarımızı mevcutların üzerine binen, yeni sorunlarla boğuşmak onların altında ezilmek istemiyoruz. Yapılan yeni düzenleme bir öncekini aratır boyutlarda çaresiz bırakmamalı. Yıllardır uygulaması ertelenen yasa maddelerinin mevzuatlarının bir an önce bizlere göre düzenlenmesi en büyük temennimizdir. Toplu taşıma araçlarının engelliye uyarlı olması ve yararlanması, mevzuata uygun olmayan yolların kaldırımlar, meydanlar, alt geçitler, kamuya açık binaların erişim öncelikli sorun olarak görülmemesi bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Gönlümüz çok şey ister, ama bazen bunların an itibariyle mümkün olmadığının da bilincindeyiz" dedi. 

SİNOPLULAR BİZİ HEP GÜLER YÜZLE KARŞILADI
TSD olarak Sinop halkına engellilere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eden Murat Karagülmez sözlerini şöyle sürdürdü: "TSD Sinop şubesi olarak bu güne kadar gittiğimiz kurumlardan, yardım severlerden, esnafımızdan, Sinop halkından; hep güler yüz, anlayış ve yardım gördüğümüzü gururla ifade ederiz. Sağlık Uygulama Tebliğinden yapılan değişiklikler, engelliler için yaşamsal öneme sahip ilaç, ortez ve protezler ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşulları neredeyse ortadan kaldırılmakta, hatta büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri, gerekli araç ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılaşmakta, ödemeye güçleri olmadığından satın almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır. 

RAPOR YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER HAK KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR
Özellikle engelliler adına büyük önem arz eden ve birçok hakkın kullanımı için zorunlu olan Rapor Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Yeni rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerinin değiştirilerek oranlarının düşürülmesi, paralel orantıda sağlıktan eğitime-istihdamdan emekliliğe yeni hak kaybını doğurmaktadır. Bu alanda giderek Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir. Engellilerin özel sektörde istihdam edilmeleri, sosyal ve ekonomik aynı zamanda psikolojik açıdan önem arz etmektedir. 

TEK İSTEĞİMİZ BİR PARÇA ANLAYIŞ
Toplum içinde dik durması, ayrımcılık olmaması, bende varım demesi en tabii hakkıdır. İstihdam da engellilerin kamuda ve özel sektörde konulan kotaların iyileştirilmesi, engelliye uyarlı ortam içinde çalışabilmesi için geçici değil kalıcı üretken çözümler gerekmektedir. Yaşanan kuralsızlıkların duyarsızlıkların ceremesini en fazla bizler çekiyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde bizler de güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz. Tek istediğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi. 

KOVİT-19 EN FAZLA BİZİ ETKİLEDİ
Dünyada ve Ülkemizde Kovid-19 salgını ile mücadele ederken, dün erişebildiğimiz bir çok hizmete de artık erişemez olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığına unutmayalım. Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya, düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor. Empati kurarak engelleri kaldırmak, herkes gibi toplumsal hayata tam katılımlarını sağlamak, hepimizin vazifesi. Bizi biz yapan, kolumuz, gözümüz, kulağımız değil kalbimizdir. Zihnimizdeki ve gönlümüzdeki engelleri kaldıralım"
 

Editör: Vitrin Haber