Sinop İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 170. Maddesinde Trafik Düzeni ve Güvenliği bakımından karayolunu kullananların eğitimindeki önemini vurgulamak, çeşitli kurum ve kuruluşların trafik eğitimine olan katkılarını artırmak amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği Günü”,  bu günü takip eden haftanın ise “Karayolu Trafik Haftası” olarak kutlanmakta olduğu ve her yıl olduğu gibi bu yılda  “Karayolu Trafik Haftası” “Heyyy! Büyükler Trafik Kurallarına Uyun, Biz Çocuklara Örnek Olun” sloganıyla “Trafikte Çocuk Güvenliği” teması kapsamında ilimizde yapılacak olan etkinliklerle 05-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında kutlanacağı bildirildi. 

BU HAFTA, BİR EĞİTİM FAALİYETİDİR  
Karayolu Trafik Haftasının, karayolu trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik bir eğitim faaliyeti olduğunun altı çizilen açıklamada, hafta içerisinde gerçekleştirilecek etkinliklerle trafik sorunları ve kazalarının azalmasına katkıda bulunulmasının amaçlandığı aktarıldı. Açıklamada; “Trafik haftasının amacı, yol kullanıcıları olan sürücü, yaya ve yolcuların trafik güvenliğine yönelik duyarlılıklarının artırılmasında bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik etkinlikler yürütülerek insan unsurunu trafikteki riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlenme sayesinde, özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil, isteyerek, kurallara uyma düzeyi artırılarak trafik sorunları ve kazalarının azalmasına katkıda bulunmaktır” denildi. 

KAZALARA NEDEN OLAN KUSURLAR İÇERİSİNDE İNSAN UNSURUNUN PAYI YÜZDE 98’LERDE
Trafik kazalarında çevresel faktörlerin yanı sıra, kazalara neden olan kusurlar içerisinde insan unsurunun payı yüzde 98’ler düzeyinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada bu düzeyi en aza indirmenin yolunun ise eğitimden geçtiğinin altı çizildi. Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Trafik kazalarında insan, araç, yol ve çevrenin faktörel etkileri çeşitli oranlarda olmakla birlikte, kazalara neden olan kusurlar içerisinde insan unsurunun payı yüzde 98’ler düzeyindedir. Bu düzeyi azaltmada en önemli yöntem eğitimdir. Bilinçsiz, eğitimsiz ve bilgisiz insanlar trafik kurallarına uymayarak trafik sorunlarının ve kazalarının artmasına sebep olmaktadır. Trafik bilincinin küçük yaşlardan itibaren edinilmesi için kutlamakta olduğumuz Karayolu Trafik Haftasının öneminin özellikle gençlerimiz ve çocuklarımızca iyi algılanması sağlanmalıdır. Bizler de Karayolu Trafik Haftasını fırsat bilerek okullarımızda trafikle ilgili eğitim çalışmalarına ağırlık vererek hafta ve yıl boyunca çeşitli okullarımızda trafik konusunda gerekli yeterliliğe sahip personellerce eğitim verilecektir” 

SİNOP’TA 2017 YILINDA 819 ADET KAZA MEYDANA GELDİ
Sinop’ta 2017 yılında meydana gelen trafik kazası sayısının 819 olduğunun aktarıldığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; “Sinop ilimizde şehir içi ve şehirlerarası karayollarında 2017 yılında 8 adet ölümlü kaza meydana gelmiş, yaralamalı kaza 409 adet, maddi hasarlı trafik kazası 402 adet olmak üzere toplam 819 trafik kazası meydana gelmiştir. Kaza sonu 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 795 vatandaşımızda yaralanmıştır. Türkiye genelinde yukarıdaki istatistiki rakamlara göre ilimiz trafik yönünden güvenli olan iller arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmalarla ve eğitimlerle ilimizdeki kaza sayılarında ve kazaya bağlı yaralanmaları en asgari düzeye indirmek 2018 yılı hedefimizdir.

Trafik Tescil işlemlerinde 2018 Mart ayı sonu itibari ile ilimizde bulunan araç sayısı 61 bin 42 olup bunların 26.085 adedi Sinop merkeze kayıtlıdır. Bilindiği üzere her yıl ilimizde araç sayısı artmaktadır. Artan araç sayısına oranla ilimizin fiziki şartları nedeniyle yolların yetersiz kaldığı aşikârdır. Araç artışına orantılı olarak trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Vatandaşlarımızın araçlarını gelişi güzel ana güzergâhlarda park etmemeleri özellikle otoparkları kullanma alışkanlığını kazanmalarını temenni ederken; Trafiğin denetim ve düzenlenmesini sağlayan görevlilerimize yardımcı olmalarını arzuluyoruz.

Tüm Sinop Halkının trafik kurallarına riayet etmeleri dileğiyle saygılarımızı sunuyor, kazasız günler diliyoruz.
Editör: Vitrin Haber