Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve bir süre Belçikalılar tarafından işletilen dönemin en modern fabrikalarından Ayancık Kereste Fabrikası için onlarca yıl tomruk taşıyan Karadeniz çektirmesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. 
 
Fabrikanın kapatılması ardından ilçede yıllarca atıl durumda kalan emektar tekne için kolları sıvayan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bir vatandaş tarafından daha önce satın alınan iki tekneden birini koruma altına aldı. Ayancık ilçesinde vinç yardımıyla bir TIR'a yüklenen 13 metre boyunda ve 8 ton ağırlığında ki çektirme, Sinop kent merkezine getirilmesi ardından yine vinç yardımı ile Tarihi Cezaevi bahçesine konuldu. Emektar tekne bakım ve onarımı yapıldıktan sonra Sinop'un en önemli sembolleri arasında yerini alacak. 
 
Teknenin yıllarca kereste fabrikasında tomruk taşıdığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, teknenin Cumhuriyet'in ilk yıllarında gerçekleştirilen sanayi hamlesinin en güzel sembolü olduğunu söyledi. Tosun; "Şu an tarihi cezaevinin bahçesinde tarihi bir gün yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından ilk sanayi hamlelerinden olan eski Ayancık Kereste Fabrikası'nda mevcut bulunan ve o tarihlerde yük teknesi olarak kullanılan Karadeniz çektirmesini teşhir etmek amacıyla kentimize getirdik. Restorasyonunu yaptıktan sonra turizme kazandıracağız. Böylece Atatürk'ün hatırasını da burada yaşatmış oyacağız. Bu memleketin nereden neye geldiğinin sembolü olacak. Bu tekne 1920'lerin teknesi. Yani yaklaşık 90 yıllık bir tekne. Teknemizi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak koruma altına aldık. Ben inanıyorum ki bu tekne büyük ilgi görecek ve bir çok kişi önünde fotoğraf çektirmek isteyecek" dedi.
 
Vinç yardımıyla Tarihi Sinop Cezaevi bahçesinde kendisi için hazırlanan özel alana yerleştirilen teknenin kısa süre içerisinde restorasyonuna başlanacağı bildirildi. 

Editör: Vitrin Haber