Sinop Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Tüketici Hakem Heyetleri tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlendiği belirtildi. 

973 TÜKETİCİ BAŞVURUSU YAPILDI
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Sinop Merkez ve ilçelerde bulunan hakem heyetlerine;  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, 01.01.2018 tarihi itibariyle toplam 973 tüketici başvuru yapıldığı ve bu başvurular Sinop Merkez ve ilçelerinde bulunan Hakem Heyetlerince kısa süre içinde çözümlenerek 667’si tüketici lehine,  306’sı ise tüketici aleyhine sonuçlandı.

EN ÇOK AYIPLI MAL VE HİZMET ŞİKAYET EDİLDİ
Sinop’ta en çok karşılaşılan sorunların başında  Ayıplı Mal ve Hizmetler  şikayetleri gelmekte olup,  Mesafeli Sözleşmeler, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri, Abonelik Sözleşmeleri, Taksitle Satış Sözleşmeleri ve İşyeri Dışında Yapılan Sözleşmeler,  yapılan diğer başvuruların konusunu oluşturdu.
 
Sinop Ticaret İl Müdürlüğü 2018 yılı  faaliyetleri içerisinde; Parekende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin  üzerinde bulunması zorunlu olan etiketlerin inceleme ve denetimleri Sinop Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılmış, Üretim yeri Türkiye olan mallar  için  “YERLİ ÜRETİM” logolarının bulunması hakkında satıcı ve sağlayıcılara bilgilendirmeler yapıldı. 

Döviz kurlarındaki yükselişlerin  bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde fiyatların arttırıldığı imajını vererek haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapan işyerlerine ve  yine beyaz eşya ve küçük ev aletleri ile mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların satış fiyatlarına yeniden belirlenen KDV  ve ÖTV oranlarının yansıtılıp yansıtılmadığı ile ilgili defterdarlıkla koordineli bir şekilde denetimler ve incelemeler yapıldı.

Tüketicilerin şikayetlerini daha hızlı ve kolay yapabilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Haksız Fiyat Artışı Şikayet  sistemi ile  piyasada oluşan haksız fiyat artışlarına ilişkin başvurular Sinop Ticaret İl Müdürlüğü tarafından en kısa sürede etkili ve verimli bir şekilde sonuçlandırılması sağlandı.
        
DÜZENLİ OLARAK DENETİMLER YAPILDI

Tüketicilerin ekonomik menfaatlerine zarar veren bu tür uygulamalara son vermek amacıyla Sinop Ticaret İl Müdürlüğü personelleri tarafından her gün düzenli olarak Sinop Merkez ve ilçelerinde denetimler yapılarak, toplam 140 işyerinde 733 ürün denetlenerek ve söz konusu kanunda belirtilen işlemleri yerine getirmediği tespit edilen firmalar hakkında idari para cezası uygulandı.
        
Tüketicilerin 2019 yılında sorunsuz alışveriş yapabilmeleri dileğiyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki tüm şikayetlerini Alo 175 Tüketici Hattına ve Sinop Ticaret İl Müdürlüğünün 2614848 numaralı telefona bildirebilirler. 
.

Editör: Vitrin Haber