Karadeniz'de tüm kıyı şeridindeki liman ve balıkçı barınaklarında bulunan 12 metre altındaki balıkçı teknelerinin envanterinin çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde teknelerde envanter çalışması ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Karadeniz Bölge Koordinatörü Ali Çankaya ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İcabi Çağan katıldı.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan İl Müdürü Kadir Güven, Türkiye’de balıkçı filosunun büyük kısmını 14 bin 927 adet ile 12 metreden küçük balıkçı teknelerinin oluşturduğunu, buna karşın avın yüzde 90’ını gırgır ve trol balıkçı teknelerinin elde ettiğini, ‘av gücü’ denildiğinde ilk olarak akla gırgır ve trol teknelerinin sayısal değerlerinin değil, teknelerin teknolojik donanımlarının (elektronik teçhizat, av araçları, vb.) geldiğini söyledi.
Güven, “Bunun yanında kıyı balıkçılığı ile uğraşanlar 12 metreden küçük teknelerin av gücü ve dolayısıyla doğal stoklara baskısı söz konusudur ve bu baskı tam olarak bilinmemektedir. Kıyı balıkçılığında en çok kullanılan av araçları uzatma ağlarıdır. Uzatma ağlarının yapısı ve kullanım şekilleri bölgeden bölgeye ve türden türe farklılık göstermektedir. Yer, zaman, hedef, tür çevresel faktörlere bağlı olarak farklı özelliklere sahip uzatma ağları kullanılmaktadır. Kıyı balıkçılığında kullanılan uzatma ağlarının miktarı ve dolayısıyla doğal stoklara etkisi konusunda yapılan çalışmalar ihtiyaçlara yeterince cevap vermemektedir. Su ürünleri stoklarının korunması, sürdürülebilir kullanımı ve yönetiminde doğru karar ve sağlıklı politikalar üretilebilmesi için uzatma ağlarının teknik ve yapısal özelliklerinin ve balıkçılık eforunun (av çabasının) bilinmesine ihtiyaç vardır. Ayrıca, yönetim senaryolarının oluşturulmasında önemli olan sosyoekonomik indikatörlerin bilinmesi gereklidir. Bu amaçla Karadeniz’de tüm kıyı şeridindeki liman ve balıkçı barınaklarında bulunan 12 metre altındaki balıkçı teknelerinin envanteri çıkarılacaktır. Teknelerde envanter çalışması tam sayım örnekleme yöntemi ile uygulanacak olup 6 bin 393 tekne sahibiyle görüşülecektir. Sosyoekonomik analizlerde ise basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle 237 tekne sahibiyle yüz yüze anket çalışması yapılarak değerlendirmelerde bulunulacaktır. Projede sosyoekonomik analizlerle elde edilecek envanter sonuçlarının yanı sıra av araçlarının seçiciliği üzerine deneysel çalışmalar ve ticari balıkçılıktaki mevcut durum da analiz edilecektir. Karadeniz’de kullanılan uzatma ağlarının teknik ve yapısal özellikleri, sürdürülebilir balıkçılık ve av gücü ortaya konulacaktır” dedi.
İHA

Editör: Vitrin Haber