Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Eğitimi Projesi kapsamında ilköğretim 4., 5.  ve 8. Sınıf öğrencilerine, çiftçilere ve tüketicilere Organik Tarım eğitimleri veriliyor. 

Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesinin 50 ilde uygulanan bir proje olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak, bu kapsamda Sinop’ta da çok sayıda vatandaşa bilgilendirici eğitimlerin verildiğini belirtti. Asak; “İlimizde proje Ziraat Yüksek Mühendisi Ferda Bıçakcı Arslanoğlu tarafından yürütülmekte olup bu güne kadar bin 3 öğrenci ve 92 çiftçimize eğitim verilmiştir. Önümüzdeki günlerde alışveriş merkezlerine kuracağımız stantlarla Organik tarımın önemini anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

Organik tarım yapmadaki amacın; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak olduğuna dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak, Organik tarımın üretimde kimyasal girdi ve ilaç kullanılmadan yönetmelikler çerçevesinde izin verilen girdilerin kullanılmasıyla yapılan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim sistemi olduğunu ve Organik tarımın sözleşme esasına dayalı bir faaliyet olduğunu söyledi.

Asak; "Organik Tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir. Esas olarak sentetik  kimyasal tarım ilaçları, hormonlar, mineral gübreler ve GDO'ların kullanımını yasaklamasının  yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, örtü bitkisi kullanımı, toprak ve suyun muhafazası, bitkinin direncini artırma ve doğal düşmanlardan faydalanma gibi yöntemleri tavsiye eder. Bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir" diye konuştu.

Gerçekleştirilen Eğitimlerde Öğrencilere ve çiftçilere Tişört, Şapka, magnet, kitap ayracı ve organik tarım uygulamasıyla ilgili eğitici kitaplar verildi. 
Editör: Vitrin Haber