İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından il genelinde yürütülen tarım faaliyetleri ile “Genç Çiftçi Projesi” ve Bakanlık desteklemeleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, müdürlük olarak Sinop’ta tarımın gelişmesi adına durmaksızın çalıştıklarını söyledi. Bu çalışmalardan bir tanesinin genç çiftçilerin desteklenmesi projesi olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, projenin kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere otuz bin TL'ye kadar hibe ödemesini kapsadığını söyledi. Değirmen; “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde 9 şubemiz bulunmakta. 8 tane ise ilçe müdürlüğümüz mevcut. Bu şubelerimizden bugün özellikle, kırsal kalkınma şubemiz ile alakalı 2 tane proje güncel durumda. Bunlardan da özellikle süreli olduğu için genç çiftçi projesi daha bir önem arz etmekte. Genç çiftçi projemizin başvuruları 7 Nisan tarihi itibari ile başladı ve yaklaşık olarak 20 gün sürecek. Ön başvurular, "https://gencciftci.tarim.gov.tr" uzantılı internet sitesi üzerinden yapılacak. Kesin başvurular ise genç çiftçilerin proje uygulayacağı kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim birimin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak. Bu projede özellikle 41 yaşından gün almamış vatandaşlarımızdan kendisi ve eşi çalışmıyor olanlardan başlamak üzere proje kabulleri yapılacaktır. Geçtiğimiz yıl yine genç çiftçi projeleri yapılmıştı. Yaklaşık olarak ilimizde 5 milyon 70 bin TL’lik bir proje uygulandı. 2016 yılında 169 çiftçimiz, genç çiftçi projesinden istifade etti. 2017 yılında da yine arkadaşlarımızın kendilerine özgü projelerini ortaya koyarak ve özellikle hanım efendi arkadaşlarımızın da işin içine girmesi ile inşallah şanları daha da çok artacak. Geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 600 büyük baş, bin 80 küçükbaş ve bin adet kovan dağıtımı yapıldı. Bu sene inşallah bunların üzerinde bir rakama ulaşmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ PROJESİ DEVAM EDİYOR
Tarım Bakanlığı tarafından sunulan önemli hizmetlerden bir tanesinin de ekonomik yatırımların desteklenmesi projesi olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, 2016 yılında ekonomik yatırımlar kapsamında Sinop’a yaklaşık 6,7 milyon liralık yatırım tutarının 3,4 milyon lirasının Bakanlık tarafından hibe desteği olarak sağlandığını ifade etti. Değirmen; “Bu sene 11. Etabı yapılan ekonomik yatırımların desteklenmesi projesinde yaklaşık olarak ilimizde 6 milyon 762 bin 186 TL’lik bir yatırım öngörüldü. Bunun da 3 milyon 411 bin TL’si bakanlığımızca desteklenmeye değer görüldü. Eğer kısmet olursa önümüzdeki haftalarda inşallah 12. Etap için yine ilanlara çıkacağız. Ekonomik yatırımların desteklenmesi ve genç çiftçi projelerinin birbirinden farklı durumları var. Ekonomik yatırımların desteklenmesi projesi, sermayesi olan insanın yeni istihdam alanları oluşturmasına yönelik bir çalışma. Genç çiftçi projesi ise tabiri caizse sıfırda olan, hiçbir dayanağı olmayan arkadaşların devlet vasıtası ile elinden tutulup kendi işinin sahibi olacağı bir konuma taşınması projesi. Her iki projenin de ortak bir özelliği ise; ağırlıklı olarak kırsalda uygulanması ve istihdam oluşturması” diye konuştu. 

KIRSAL TURİZME ÖNEM VERİYORUZ
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen ülkemizde son yıllarda popülaritesi giderek artan kırsal turizmin önemine dikkat çekerek Sinop’un gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile önemli bir kırsal turizm potansiyeli taşıdığını belirtti. Değirmen; “2016 yılından itibaren ekonomik yatırımlar programı içerisinde kırsal turizme de destek sağlanıyor olması ilimiz yatırımcıları için önem teşkil etmektedir” dedi. 
Editör: Vitrin Haber