İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine ilişkin kararın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Asak, karar doğrultusunda tarıma dayalı ekonomik ile bireysel sulama sistemlerinde hibeye esas proje tutarı üst limitin yüzde 50'sine hibe yolu ile destek verileceğini belirtti. 

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine ilişkin karar geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarımsal faaliyet gösterenlere büyük imkanlar sağlayan karar ile ilgili bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecek programın kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek geliri artırmak, ve farklılaştırmak için, kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımlar ile bireysel sulama sistemlerine yönelik yatırımlar için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin ödemeleri kapsadığını belirtti. Asak; “Bakanlığımız tarafından hayat geçirilen uygulama ile doğal kaynakların ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükselmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenirliğinin güçlenmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürürlükte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkilerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımlar ile bireysel sulama sistemlerine yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin esasların belirlenmesi amaçlanmaktadır” dedi. 

DESTEKLENECEK PROJE KONULARI
Hayata geçen uygulama ile birçok projeye destek sağlanacağının altını çizen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, uygulama sayesinde tarımda verimin artırılacağını söyledi. Asak; “Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi depolanması, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar ve bu yatırımlara ait yeni teknolojiler içeren makine ekipman alımları, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılan seralar, Bitkisel ve hayvansal orijinli gübre işlemesi, paketlemesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Bireysel sulama sistemleri, Kırsal ekonomik alt yapı yatırımları, Bu karar kapsamındaki yatırım konuları arasında yer alan tesislerin enerji ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız enerji üreten tesisler ile Kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, Kapasite artırımı, modernizasyon ve /veya teknoloji yenilemesine yönelik nitelikli yatırımları kapsar. Bu karar uyarınca 81 ilde destekleme kapsamına alınacak proje konuları çıkarılacak tebliğ ile belirlenir” diye konuştu.

PROJE TUTARI ÜST LİMİTİN YÜZDE 50'SİNE HİBE 
Tarım çalışanlarına maddi anlamda destek sağlayacak uygulama ile tarımın kalkınmasına destek sağlanacağının altını çizen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, tarıma dayalı ekonomik ile bireysel sulama sistemlerinde hibeye esas proje tutarı üst limitin yüzde 50'sine hibe yolu ile destek verileceğini ifade etti. Yapılan proje başvurularının, ilgili Bakanlık bütçesinde yer alan ödenek çerçevesinde değerlendirildiğini hatırlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak şunları söyledi; “Yeni uygulamamız dahilinde proje bütçesi katma değer vergisi hariç hazırlanır. Hibeye esas proje tutarı üst limitleri tebliğ ile belirlenir. Hibe ödemesi yapılabilmesi için hibe sözleşmesi imzalanması şarttır ve proje yatırımın tamamlanması gerekir. Bu karar uyarınca ödemeler için gerekli kaynak, yılı merkezi bütçe kanunu ile tahsis edilen ödenekten karşılanır ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile ödenir. Bu kararın uygulanması ile ilgili olarak yapılan nakdi ödeme tutarının yüzde  0,2' si oranında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.' ye hizmet komisyonu ödenir.”
 
Editör: Vitrin Haber