Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen'in makamında gerçekleştirilen toplantıya İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı. 

Gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgi veren Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, toplantıda, içinde bulunulan hafta içerisinde yapılan çalışmaların değerlendirildiğini söyledi. Değirmen; “Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak halkımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmelerinin sağlanması için il merkezi ve ilçelerimizde gıda denetimleri etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Şüpheli görülen ürünlerle ilgili numune ve analiz işlemleri yapılarak piyasadaki ürünlerin kalitesi üst seviyeye çıkarılmaya çalışılmaktadır” dedi. 

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI İLE İLGİLİ MÜCADELE PROGRAMI'' BAŞLATILDI
Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017 yılı için '' Fındıkta Külleme Hastalığı İle İlgili Mücadele Programı'' başlatıldığını belirten Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, program kapsamında fındık üreticilerine yönelik eğitim ve yayım çalışmaları ile fındık bahçelerinde uygulamalı kültürel ve ilaçlı mücadeleye başlandığını ifade etti. Değirmen; “Merkez ve Erfelek ilçemizde fındık bahçelerinde sürvey çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalar 15 günlük periyotlar halinde Bakanlığımıza sunulmuştur. Bununla birlikte 31 Mart 2017 tarihine kadar İlimiz genelinde yürütülen büyük baş hayvanlara yönelik Şap aşılama çalışmasında yüzde 92.02 başarı oranı elde edilmiştir 87 bin 415 adet hayvan aşılanmıştır. Bakanlığımız tarafından yürütülen hayvancılık desteklemeleri 2. Dönem buzağı destekleme icmalleri kapsamında; ilimiz genelinde 4 bin 935 adet hayvancılık işletmesinde 13 bin 503 adet buzağıya 5 milyon 177 bin 700 TL destekleme ödemesi yapılacaktır” diye konuştu.

SU ÜRÜNLERİ AV YASAKLARI DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR
İl ve ilçe müdürlükleri tarafından su ürünleri av yasakları denetimlerinin devam ettiğinin altını çizen Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, gerekli kriterleri taşımayan yerlerde cezai işlemlerin uygulandığını belirtti. Değirmen; “Su Ürünleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklik çerçevesinde sadece il müdürlüğümüzde bulunan ruhsat tezkerelerinin vize, yenileme ve süre uzatımı yetkisi Valilik Makamı tarafından Gerze ve Türkeli ilçe Müdürlüklerine de verilmiştir. Bu sayede Gerze ve Türkeli ilçelerimizdeki balıkçılarımızın işlemler için il merkezine gelme zorunluluğu son bulmuştur. İl ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından su ürünleri av yasakları denetimleri teknelerde, balıkçı barınakları ve limanlarda, perakende satış yerlerinde, balık lokantalarında, soğuk hava ve işleme tesislerinde rutin olarak devam etmektedir. 

"Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği" kapsamında ilimizden başvuruda bulunan 11 balıkçımızın şartları uygun görülmüştür. Yaklaşık 1 Milyon TL destekleme yapılacaktır. İlimizde iki potansiyel yetiştiricilik sahasında bulunan toplam 24 adet (levrek, somon, alabalık ve midye) yetiştiricilik alanlarının tamamı için başvuru yapılmıştır” dedi. 

GENÇ ÇİFTÇİLERE 30 BİN TL’YE KADAR VERİLECEK PROJE DESTEK BAŞVURULARI BAŞLIYOR
Açıklamasında Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi amacıyla oluşturulacak projelere otuz bin TL'ye kadar hibe ödemesini kapsayan program için müracaatların 7 Nisan tarihinde başlayacağını ifade eden Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, başvuruların bu tarihi takip eden 20 iş günü boyunca devam edeceğini belirtti. Değirmen; “Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üretim sezonunda üretilen ürünün ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerinin tespiti, tespit edilen eksiklerin uygun çeşit ve miktarda gübre kullanılarak tamamlanması neticesinde üretilen ürün miktarı, kalitesinin yükseltilmesi ve tüm bunları yaparken üretim kaynakları ve doğal kaynakların korunması amacıyla toprak analizi çalışmaları yapıldı. Tarım arazilerinin satış ve miras yoluyla devri konusunda il ve ilçe muhtarlıklarımızı bilgilendirmek üzere liflet dağıtıldı.
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi; kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere otuz bin TL'ye kadar hibe ödemesini kapsar.
Müracaatlar 7 Nisan 2017 tarihinde başlayacak, 20 işgünü süresince devam edecektir. Ön başvurular, "https://gencciftci.tarim.gov.tr" uzantılı yazılım üzerinden yapılacaktır. Kesin başvurular ise genç çiftçilerin proje uygulayacağı kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim birimin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacaktır” diye konuştu.

IFAD ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Sinop, Kastamonu ve Bartın illerini kapsayan "Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi"  çalışmalarının devam ettiğini belirten Sinop İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Şahin Değirmen, bu kapsamda projenin uygulanması için ön etüt çalışmalarının başladığını ifade etti. Değirmen; “Bu kapsamda; Tarım Reformu Genel Müdürlüğümüze ilimizden talep edilen bilgiler çerçevesinde: projeye dâhil edilecek ilçeler, ilçe/köy nüfus bilgileri, tarım arazilerine ait veriler, hayvan sayılarına yönelik veriler, çiftçi sayılarına ait bilgiler, Genç Çiftçi Projesi ve İl Özel İdaresi bütçelerinden destek sağlanan çiftçi sayıları ve verilen toplam destekleme miktarlarının ilçe bazlı dağılımı ile yetiştirilen ana ürünlere ait bilgiler hazırlanmış ve Genel Müdürlüğümüze sunulmuştur.
Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS)  çalışmaları kapsamında; il merkezi ve ilçelerimizde 5 büyük markette satışı yapılan tarımsal ürünlere yönelik 27 üründe ve 47 çeşitte fiyatlar günlük olarak tespit edilmiştir. Yerel ürünlerin satışının yapıldığı pazarlarda da fiyat tespiti yapılarak TÜFİS kayıt sistemine veri girişleri yapılmıştır” dedi. 

 
Editör: Vitrin Haber