Sinop'ta 164 yıl önce yaşanan ve çok sayıda askerin şehit olmasıyla sonuçlanan 1853 Rus Baskını düzenlenen konferansla anlatıldı. Konferans; Ensar Vakfı Sinop Şubesi, Sinop Kızılay Derneği Sinop Şubesi, Türk Ocakları Sinop Şubesi, Gençlik Spor Kulübü, Sinop Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Derneği ile Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği tarafından desteklendi. 

"Sinop Deniz Şehitlerini Anma Programı" kapsamında Sinop Üniversitesi tarafından 'Sinop Deniz Felaketi' konulu konferans gerçekleştirildi. Sinop Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda verilen konferansa; Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Özcan konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Özcan 30 Kasım 1853’te meydana gelen Sinop Deniz Felaketinin öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar üzerine önemli tarihi bilgiler aktardı. 

TARİHİMİZ AÇISINDAN ÜZÜCÜ BİR VAKA

Sinop Baskınının memleket ve Osmanlı tarihi açısından çok acı ve üzücü bir olay olduğunu anlatan Prof. Dr. Besim Özcan, baskının 164 yıl sonra bile yürekleri burktuğunu söyledi. 

Besim Özcan sözlerini şöyle sürdürdü; "Erzurum'dan kalkıp buralara kadar gelip, istikbale yönelik ümitler verecek ve gönlünüzü hoş edecek bir konudan bahsetmek isterdim. Maalesef günün önemine binaen böyle yüreğimizi burkan, bizi eski günlere götürüp üzen bir konudan bahsedeceğim. 30 Kasım sadece Sinop için değil, memleketimiz için, Osmanlı devleti için çok üzücü bir tarihtir. Çünkü, hepinizin yakinen bildiği Sinop Limanında çok acı bir olay yaşanmıştır. Bu acı olayda 2 bine yakın şehit verilmiştir. Devletimizin bekasına yönelik bir tehdit ve baskınının da olması üzücüdür. Ama unutmamak lazımdır ki; geçmişteki her acı olaydan geleceğe yönelik dersler çıkartmamız ve tarihi iyi bilmemiz, geçmişteki olaylardan istifade edip geleceğe yön vermemiz gerektiği için de tarihi bilmemiz gerekiyor. Bazı yerlerde bu konuyla ilgili konferans yada tebliğ sunduğum zaman, 'bu kadar acıyı neden anlattınız' diye tenkit edenler oluyor. Tarihi düzgün anlatmamak da benim açımdan tarihe ihanettir. 

Elbette doğruları anlatacağız, ama bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi de, Rusya ile kurulmuş olan iyi ilişkileri elbette daha ileriye götürüp müşterek bir savunma hattının kurulmasının faydasına da değinmek lazımdır" dedi.
Program bitiminde; Sinop Valisi Hasan İpek Prof. Dr. Besim Özcan'a Sinop'a özgü gemi maketi hediye ederken, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın işlemeli tabak ve 30 Kasım Şehitlerini Anma Platformu üyeleri de plaket takdim etti. 

Programa; Sinop Valisi Hasan İpek, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Özcan, Vali Yardımcısı Mehmet Tanışır, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Hasan Başkök, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Demircan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, askeri erkan, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

 
Editör: Vitrin Haber