Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gereken konularda bilgilendirmede bulunan Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Yücel Tanrıkulu;  Kurbanlık için damızlık vasfı olan dişi hayvanlar ile gebe hayvanların yerine erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

MOBİL UYGULAMA İLE HAYVAN BİLGİLERİNİ SORGULAYABİLİRLER
Sinop genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını söyleyen Tanrıkulu; “Kurban Bayramı birlik beraberliği pekiştiren bir ibadet. Kurbanlık hayvan alırken damızlık vasfı dişi hayvanlar ile gebe hayvanların yerine erkek hayvanlar tercih edilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulama sistemi ile kurbanlık hayvanların ırk, tür, yaş ve cinsiyet bilgileri sistemden sorgulanabilmektedir. Uygulamayı yükledikten sonra kurbanlık hayvanların küpe numarası girilerek yada küpe üzerinde bulunan barkodun okutularak vatandaşlarımız hayvan bilgilerini sorgulatarak  görebilirler” dedi.

Kesilen kurbanlara ait kulak küpelerinin ve pasaportlarının muhtarlıklara veya il ve ilçelerdeki Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğinin altını çizen Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü; “İl ve ilçelerdeki Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim alanlarında vatandaşlarımız kurbanlarını kestirebilirler. 

Kurban kesimi sırasında hayvan ve insan sağlığını korumak, hayvanın refahını gözetmek, kesimin hijyenik şartlarda kesilmesini sağlayarak, insanı vazife olarak da çevreyi kirletmemek gerekir. 
Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyeceğinden etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebilir. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Hazırlanan etler, derin dondurucuda  -18 derecede saklanabilir. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır”.

Kurban Bayramının milli birlik ve beraberliğimizi, manevi dayanışmamızı ve kardeşlik duygularımızı güçlendireceğini belirten Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili  Bekir Yücel Tanrıkulu , bayramın milletimize, İslam alemine ve tüm İnsanlığa huzur ve mutluluk getirmesini temennisinde bulundu.

Editör: Vitrin Haber