Her yıl yüzlerce ton hamsinin avlandığı Sinop'ta balıkçılar 16 yıl önce bugün teknelerindeki tahta kasaları indirerek, yerine özel olarak hazırlanan köpük kutular koydu. O tarihten bu yana Karadeniz hamsisi köpük kutularda taşınıyor.

Avrupa Birliği (AB) standartlarında ve hijyenik şekilde balık nakliyesini sağlaması amaçlanan uygulama o tarihlerde, balıkçıları da ikiye bölmüştü. Bazı balıkçılar köpük kutularının maliyetinin yüksek olmasının balık fiyatlarına yansıyacağını ve ayrıca kasacılığın bir sektör haline gelmesinden dolayı çok sayıda insanın işsiz kalacağını belirterek, alışılagelmiş tahta kasaların kullanımının devamını istemişti. Diğer balıkçılar ise köpük kutuların nakliyesinin daha kolay ve temiz olduğunu dile getirerek köpük kutulara tam destek vermişti.

Sinop Limanı'nda da tahta kasaların indirilerek, köpük kutuların yüklenmesi sırasında balıkçılar arasında ilginç diyaloglar yaşanmıştı. Balıkçılar yeni uygulama ile ilgili farklı görüşler dile getirseler de, çağa ayak uydurma ve AB'ye entegrasyonu adına tahta kasalar teknelerden indirilerek, yerine modern köpük kutular konulmuştu.

 

Editör: Vitrin Haber