Sinop Üniversitesi SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Erdem, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rıza Bayrak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Barlak, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, SGK Sinop İl Müdürü Sayın Zafer Ali Ürkmez, Akademik-İdari Personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan tarafından katılımcılara “Tarih Sahnesinde Çanakkale Destanı” konulu bir konferans verildi. 
Prof. Dr. Necmettin Alkan, yapmış olduğu konuşmada, 1. Dünya Savaşı içerisinde Çanakkale Zaferinin önemine değindi.

Çanakkale Zaferinin Osmanlı tarihindeki en büyük savaş olduğuna dikkat çeken  Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Ve bu savaş, Türk tarihçilerinin ve kamuoyunun en fazla alâka gösterdiği tarihî gelişmelerdendir ”dedi.

Kendisinin de 10 yıl süreyle Almanya’da tarihi çalışmalarda bulunduğunu hatırlatan  Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Çanakkale Harbi, müracaat edilen Alman kaynakları tarafından büyük bir Türk askerî zaferi olarak görülmektedir. Dönemin iki önemli devleti İngiltere’ye ve Fransa’ya karşı Türk Ordusu’nun kazandığı bu başarı, dünya savaş tarihinin en önemli zaferlerinden biri şeklinde yorumlanmaktadır. Bu zaferin elde edilmesinde Gelibolu’da Osmanlı Devleti saflarında savaşan Alman subaylarının, askerlerinin ve uzmanlarının rolü ilgili kaynaklarda fazlasıyla dile getirilmektedir” dedi.

Açıklamasında Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşına girmesinin stratejik bir başarı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Osmanlı Birinci Dünya Savaşı’na katılmasaydı, Sevr anlaşması çok daha kolay bir şekilde hayata geçmiş olurdu. Osmanlı burada önemli bir stratejik hamle geliştirdi. Bu konuda yapılan eleştirilerin haksız olduğunu düşünüyorum. Bugünkü Milli Sınırlarımızın korunmasında Birinci Dünya Savaşı’na katılmamız önemli bir rol oynadı.” 
Programda daha sonra Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Esra Yücesan ve Öğretim Üyesi Barış Yaşayancan tarafından Çanakkale Şehitlerimize ithafen hazırlanan müzik dinletisi sunuldu.
Şehitlerimizin ardından yakılan ağıtlar ve yazılan türkülerin seslendirildiği müzik dinletisi, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Program sonunda Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan’a hediye takdiminde bulundu.
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan da Müzik dinletisini gerçekleştiren Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Esra Yücesan’a çiçek takdiminde bulundu
Editör: Vitrin Haber