SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, SÜBİTAM Müdürü Doç. Dr. Muhittin Yılmaz, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanlığınca 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmesi dolayısıyla Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocanın uzun yıllar üzerinde çalıştığı “İslam ve Bilim” konusu çerçevesinde düzenlenen programda, Farabi’nin İslam medeniyetine ve bilim dünyasına sağladığı katkılar ele alındı.

Programa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Deniz, Farabi’nin matematik, tıp, psikoloji, felsefe ve mantık alanlarındaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Farabi’nin mantığın kurucusu Aristoteles’ten sonra ikinci öğretmen manasına gelen Muallim-i Sani olarak anıldığını belirten Prof. Dr. Gürbüz Deniz, “Farabi’nin bilimsel çalışmaları ve düşünce sistemi günümüzdeki birçok sorunların çözümü açısından önem arz ediyor. Farabi’ye göre siyaset ile ahlak arasında dolaylı da olsa bir bağ bulunuyor. Farabi’nin evren anlayışı Tanrı ile başlamaktadır. Tanrı, evreni yaratan, ve her şeyin nedeni olandır. Tanrı bir neden olmaksızın varlığın tek nedenidir. En güçlü, en yetkili ve en güzel yalın varlıktır. Hekim olmasında dolayı, insan bedenini incelemiş bir filozof olan Farabi’ye göre, bedendeki en önemli organ kalp, ondan sonraki en önemli organ ise beyindir. Ruha bakışı ise Aristoteles ile örtüşmektedir. Birçok eseri daha sonradan Latince diline çevrilen Farabi, bu sayede bütün Avrupa tarafından tanındı. Diğer Arap bilginler de olduğu gibi onun eserleri sayesinde Antik Yunan felsefesini tekrar keşfettiler” dedi.

Farabi'nin sadece bir düşünür değil aynı zamanda bestekâr, icracı ve müzik kuramcısı olduğunu da belirten Prof. Dr. Gürbüz Deniz, “Farabi, felsefeye mantık yolundan girerek metafizik üzerinde durdu. Din ile felsefenin ayrılmaz bir bütün olduğunu gördükten sonra İslâm Felsefesinin kurucusu oldu. Farabi kendi döneminde ilim dallarını ikiye ayırdı. Ona göre mantık ve metafizik gibi ilimler nazari; ahlâk, siyaset, matematik ve musiki gibi ilimler de pratik ilimdir” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Deniz’e Rektörü Dalgın tarafından hediye takdim edildi.
Konferansın ardından Rektör Dalgın ile birlikte İlahiyat Fakültesini ziyaret eden Prof. Dr. Gürbüz Deniz, Fakültenin okuma salonunda akademik personel ve öğrencilerle bir araya geldi.

Editör: Vitrin Haber