Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Jandarma Komutanlığı ve  Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde su ürünleri av yasaklarına karşı yapılan denetimlerde uygunsuz avlanma yapan, uygunsuz ve eksik belgesi olanlara idari para cezası uygulandı. 

Su ürünleri avcılığı av sezonunun açılmasından sonra özellikle son günlerde yasa dışı su ürünleri avcılığı (küçük boyda balık avcılığı, algarna ile deniz salyangozu avcılığı v.b.), nakli ve satışı konularında, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan şikayetlerin değerlendirilmesi amacıyla, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve  Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordineli olarak 15-25 Ekim 2018 tarihleri arasında 7 gün 24 saat çalışma prensibi ile gündüz, gece ve hafta sonları dahil olmak üzere  karaya çıkış noktalarında, su ürünleri perakende satış yerlerinde, su ürünleri işleme tesislerinde, soğuk hava depolarında, iç sular ve balıkçı barınaklarında, balıkçı gemilerinde ve nakil yolları üzerinde bu güne kadar toplamda 62 adet denetim gerçekleştirildi.

DENETİMLER İHA’LARLA YAPILDI
Yapılan kontrol ve denetimlerde Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü envanterine kazandırılan yüksek çözünürlüklü kameraya sahip 2 adet insansız hava aracı (İHA) ve yüksek yaklaştırma özelliği bulunan fotoğraf makinesi aktif şekilde kullanılmaya başlandı. İleri teknoloji içeren bu kontrol araçlarının kullanılması ile 1 adet balıkçı gemisinin ruhsat kod (plaka) numarasını gizleyerek avlanma yaptığı, 1 adet balıkçı gemisinin çift algarna ile avcılık yaptığı tespit edilmiştir. Ruhsat kod (plaka) numarasını gizleyerek avlanan balıkçı gemisine bin 322 TL, çift algarna ile avcılık yapan balıkçı gemisine 5 bin 288 TL idari para cezası uygulandı.

İDARİ PARA CEZASI KESİLDİ
Bunun haricinde yapılan denetimlerde 2 adet özel tekneye uygun olmayan av aracı bulundurmaktan 2 bin 644 TL,  3 adet nakil aracına nakil belgesi bulunmamasından bin 572 TL, 2 adet nakil aracına küçük boyda balık naklinden bin 966 TL olmak üzere toplamda 14 bin 792 TL idari para cezası uygulandı. Denetimler sonucu el konulan 1.560 kg istavrit, 500 kg barbunya, 100 kg çinekop ve 38 kg kalkan balığının Milli Emlak Müdürlüğü aracılığı ile satışı sağlandı.

Çift algarna ile avcılık yapan iki adet balıkçı gemisinin İnsansız Hava Aracı (İHA) ile çekilen kamera görüntülerinin Sahil Güvenlik Komutanlığıyla paylaşılması sonucunda İdari para cezası uygulamış ve canlı olduğu tespit edilen 34 çuval (yaklaşık, bin 300 kg) deniz salyangozu yaşam ortamlarına (denize) geri bırakıldı.

DENETİMLERLE, BİLİNÇLENME VE YASA DIŞI AVCILIĞI ENGELLEMEYİ HEDEFLİYORUZ
Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, gerçekleştirilen denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada; "Su ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi; bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir. Bu sebeple, su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelerin takip, kontrolü ve su ürünleri yasa dışı avcılığın engellenmesi amacıyla Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile hafta sonları dahil olmak üzere gündüz ve gece ortak denetimler yapılıyor. Gerçekleştirdiğimiz denetimlerle balıkçılarımızı ve su ürünleri paydaşlarımızı öncelikle bilinçlendirmeyi ve yasa dışı avcılığı engellemeyi hedefliyoruz. İl Müdürlüğümüzce denetim ve kontroller son teknoloji kullanılarak, aynı hassasiyetle devam edecektir. Denetimlerde emeği geçen tüm personellerimiz ile Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederim. Su ürünleri varlığımız hepimize aittir. Sürdürülebilir su ürünleri için bu çok kıymetli varlığımıza sahip çıkalım” dedi.
Editör: Vitrin Haber