4-5 Ekim 2019 tarihinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda, akademisyenler ve uzman kişilerce üniversiteler düzeyindeki çevre koruma ve sürdürebilirlik politikaları tartışıldı.

Üniversitelerde sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilk ve tek derecelendirme kuruluşu olan ve dünyanın en yeşil üniversitelerini belirleyen UI GreenMetric, her yıl dünyanın seçkin üniversitelerini “yerleşim, altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim” gibi farklı alanlarda değerlendiriyor.

Her değerlendirme alanı için ayrı bir puanlama yapan UI GreenMetric, bu değerlendirmelerden edinilen puanlamayla üniversiteler arasından her yıl yeni bir sıralama oluşturuyor. Sıralamaya katılan üniversiteler ise UI GreenMetric’in pek çok imkanından ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

2018 yılında Türkiye’den 5’i vakıf, 25’i devlet üniversitesi olmak üzere toplam 30 üniversiteyi sıralamasına kabul eden GreenMetric’in, Türkiye’deki sıralamasına girme koşulları da düzenlenen çalıştayda ele alındı.

Çalıştaya katılan Sinop Üniversitesi Sıfır Atık, Yeşil Kampüs ve Çevre Komisyonu üyeleri, sürdürülebilirlik ve çevre konularında bilinci artırmak, davranışa dönüştürmek ve UI Greenmetric sıralamasına başvuru yapmak amacıyla Çalıştaya katılan üniversitelerden sıralamaya giriş, mevcut üniversite uygulamaları, eğitim politikaları ve sıfır atık projeleri hakkında detaylı bilgi edindi.

Çalıştay sonrası alınan detaylı bilgiler rapor halinde düzenlenerek Sıfır Atık, Yeşil Kampüs ve Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hülya Turan ve Komisyon Üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Melek Ersoy Karaçuha ve Dr. Öğretim Üyesi Ayşenur Uslu tarafından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ a sunuldu.

Editör: Vitrin Haber