Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması düzenlendi. 2-3 Mayıs tarihleri arasında 7 bölgede eş zamanlı gerçekleştirilen yarışmaya Karadeniz Bölgesi’nde, Sinop Barosu ev sahipliği yaptı.
  
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler'in koordinasyonunda Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması'nda Türkiye’nin yedi bölgesinde, aynı gün ve aynı saatlerde, 47 Baroya kayıtlı stajyer avukatlar, aynı “olay metni” üzerinden yaptıkları iddia ve savunma ile yarıştı. Sinop Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesi Elemelerinde; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Tokat, Trabzon, Sinop ve Zonguldak olmak üzere 10 Baro yarıştı.
  
Yurt genelini kapsaması nedeniyle başkaca bir örneği bulunmayan Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşma Yarışması’nın ilk aşamasında, yedi coğrafi bölgedeki baronun kendi aralarında belirledikleri ev sahibi baroların illerinde, 47 baroya kayıtlı stajyerin oluşturdukları takımlar, aynı olay metni üzerinden yarıştı. Çektikleri kura sonucuna göre iddia veya savunma yapan takımlara, yargıç masasına oturan jüri üyeleri puan verdi.  Karadeniz Bölgesi'nde TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyeleri Av. Recep Adıgüzel ile Av. Fatih Deniz Alaeddinoğlu'nun yarışma kurulu olarak sorumluluğunda ve İstanbul Barosu SEM Sorumlusu Nevzat Aydın'ın organizasyonunda gerçekleşen, Sinop Barosu'nun ev sahipliğini yaptığı; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Tokat, Trabzon, Sinop ve Zonguldak olmak üzere 10 Baronun katıldığı kurgusal duruşmada; stajyer avukatlar, "Av. Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, Yargıtay Kıdemli Tetkik Hakimi Ayhan Özsoy, Yargıtay Emekli Savcısı Av. Prof. Dr. Çetin Aslan" dan oluşan yargıçlar jürisi önünde iddia ve savunma makamlarını temsilen yarıştılar. Yarışma sonucunda; Trabzon Barosu birinci, Kastamonu Barosu ikinci, Samsun Barosu üçüncü oldu. Bölgelerde birinci olan Baroların takımları, 17-18 Ekim 2015 Tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan final yarışmasında, yeni bir olay metni üzerinden yapacakları iddia ve savunma ile ilk üç dereceye girme mücadelesi verecekler.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan TBB Stajyer Avukatlar Türkiye Kurgusal Duruşması Yarışması’nın Bölge Elemelerine ev sahipliği yapacak barolar ile yarışan takımlar ise şunlardan oluştu: Karadeniz Bölgesi’nde, Sinop Barosu’nun ev sahipliğinde; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Tokat, Trabzon, Sinop ve Zonguldak olmak üzere 10 Baro. Marmara Bölgesi’nde, Kocaeli Barosu’nun ev sahipliğinde;  Balıkesir,  Çanakkale,  Edirne,  İstanbul, Kırklareli,  Kocaeli,  Sakarya,  Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 9 Baro. Ege Bölgesi’nde, Afyonkarahisar Barosu’nun ev sahipliğinde; Afyonkarahisar, Aydın,  Denizli,  İzmir,  Manisa ve Muğla olmak üzere 6 Baro. Akdeniz Bölgesi’nde, Adana Barosu’nun ev sahipliğinde; Antalya,  Adana,  Hatay,  Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye olmak üzere olmak üzere 7 Baro. İç Anadolu Bölgesi’nde, Aksaray Barosu’nun ev sahipliğinde; Ankara,  Aksaray,  Kayseri,  Konya, Kırıkkale ve Sivas olmak üzere 6 Baro. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şanlıurfa Barosu’nun ev sahipliğinde; Batman,  Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere 4 Baro. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars Barosu’nun ev sahipliğinde;  Ağrı,  Bitlis,  Erzincan,  Elazığ ve Kars olmak üzere 5 Baro. 

 
Editör: Vitrin Haber