İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, bakanlığın son yıllarda giderek artan tarımsal desteklemelerinden birisi olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde tebliğin 3 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, Sinop İl Müdürlüğü olarak 3 haftadır dosya başvurularını aldıklarını söyledi.  Bu sene önceki yıllarda il merkezinden yapılan müracaatların ilçeler aracılığıyla da yapıldığını belirten Saraçoğulları, "Çiftçimizin makine ekipman altyapısını güçlendiren bu proğram üreticimizin gelir ve sosyal standartları geliştirmeyi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmayı, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamayı, zor şartlarda ve bedenen çalışan çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmayı amaçlanmaktadır" dedi. 
2007 yılından bu yana uygulanan program kapsamında 2012 yılı içerisinde 27 adet makine ve ekipmanın desteklendiğini vurgulayan İl Müdürü Saraçoğulları;  bunların anıza doğrudan ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, balıkçı gemilerinde soğuk depo, biçer bağlar, canlı balık nakil tankı, çeltik fide dikim makinesi, el traktörü, file sisteminin kurulması, gübre dağıtma makinesi, güneş kolektörü, mibzer, pamuk toplama makinesi, pancar söküm makinesi, patates söküm makinesi, pülverizatör, sap parçalama makinesi, sap toplamalı saman makinesi, silaj makinesi, sıra arası çapa makinesi, su ürünlerinde buzlama makinesi ve deniz suyu ile balıkçı gemilerindeki soğuk depo, su ürünleri için kuluçka dolabı, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, tambur filtre, taş toplama makinesi, yem hazırlama makinesi ve zeytin hasat makinesi olduğunu kaydetti. 

Sinop İl Müdürlüğü olarak bakanlığa teklif ettikleri ve bu sene yeni tebliğe giren balıkçılara yönelik ekipman desteklenmelerinin son derece memnuniyet verici olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, "Bakanlığa bazı balıkçılık ekipmanlarının tebliğe girmesini teklif ettik ve çıkan tebliğde bu yer aldı. Bu durum bizi ve balıkçılarımızı mutlu etti. Bu yılki tebliğ de canlı balık nakil tankı ile su ürünlerinde buzlama makinası, balıkçı gemilerinde soğuk depo, su ürünleri için kuluçka dolabı gibi balıkçılarımızın uygulamalarda çok ihtiyacı olan ekipmanlarda yer aldı. Bu balıkçılarımız için önemli bir destektir" diye konuşta.

Tüm alet ve ekipmanların  %50 hibe desteği kapsamında olup fiyatlarının yarısı devletçe karşılanmakta olduğunu ve hibe oranları ve müracaat koşullarında bilgi veren Saraçoğulları; hibe desteği kapsamında bireysel başvurularda tüm makine ekipmanalar için 50 bin TL’ye kadar, tüzel kişilerde 100 bin TL’ye kadar %50 hibe desteği verildiğini belirterek; "Tarım ve su ürünleri sektöründeki tüm üreticiler için 2012 yılı Makine ve ekipman desteklemelerinde son başvuru tarihi; 02.08.2012 Perşembe dir. Yararlanabilmek için son başvuru tarihinden önce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hazırladıkları dosyalarla başvurmaları gerekmektedir" dedi. 


Editör: Vitrin Haber