Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. 

Programda daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek tarafından katılımcılara Sinop Deniz Baskını hakkında bilgiler verildi.

Osmanlı Devleti’nin Rusya ile yaptığı en önemli savaşlardan birisinin Sinop Deniz Savaşı olduğunu belirten Prof. Dr. Nedim İpek, “Rus donanması 30 Kasım 1853 günü, fırtınadan zarar gördüğü için Sinop limanına demirlemiş bulunan Türk donanmasına baskın düzenledi. Çarpışma sırasında her yönüyle üstün olan Rus donanması, kahramanca karşı koyan Türk donanmasına ait gemilerin tamamını tahrip edip batırdı. 2 bine yakın Türk denizcisini şehit eden Ruslar, Sinop’a da önemli ölçüde zarar verdiler” dedi.

Baskının gerçekleşmesinde İngiltere’nin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nedim İpek, “Sinop faciası, İngiltere’nin, rakibi Rusya’ya karşı askerî ve ekonomik üstünlük sağlaması ve Hindistan’ın yanı sıra Orta Doğu’da hâkimiyet kurma hedefine varması açısından önemli bir fırsat oldu. Osmanlı Devleti ise İngiltere’nin çok yönlü menfaatlerine alet edilmiş ve harp sırasında aldığı borçlarla ekonomik çöküntüye sürüklenmiştir” İfadelerini kullandı.
Konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nedim İpek’e Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından hediye takdim edildi.

Prof. Dr. Nedim İpek’e sunduğu bilgilerden dolayı teşekkür eden Rektör Dalgın, Sinop Deniz Baskınının 166. Yılı dolayısıyla şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve hayırla andıklarını ifade etti.
Programa; Sinop Valisi Köksal Şakalar, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Kıl, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Dr. Murat Girgin, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Baki Deniz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Editör: Vitrin Haber