Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde düzenlenen programa; Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Erfelek Kaymakamı Burak Bozkurt Gürses, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kamil Demirci, Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı ve Prof. Dr. Hülya Turan, Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam, Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tam, Doğal Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Şenol Tabak, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emire Elmas ve Müdür Yardımcıları, akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler katıldı. 

Sinop Üniversitesinin (SNÜ) 15. Kuruluş yıl dönümü sebebiyle hazırlanan videonun gösterimiyle başlayan çalıştayda, Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tam kısa bir konuşma yaparak, “Sinop ilinin doğasında yabani olarak yetişen yenilebilir ve aynı zamanda şifalı özelliği olan bitkilerin çeşitliliği ve çokluğu dikkate alındığında, tarımsal açıdan önemli bir hale getirilmesi için bu çalıştayın çok önemli ve faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi. 

Ardından konuşan SNÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Üniversite olarak bugün düzenlediğimiz çalıştayı yerel olarak ekonomik yönü olan bitkileri hatırlatmak, unutulmuş olan bazı tarımsal değerleri yeniden hatırlamak, geliştirilme potansiyeli olan tarımsal alanlara ve hemen yakınımızda mevcut olan ama fazla bilgimizin olmadığı bitkilere dair bir ışık yakmak ve bu konularda yapılabileceklerle ilgili birlikte nasıl yol alabileceğimizi konuşabilmek üzere düzenledik. Bu vesile ile çalıştayımıza katkı veren misafir öğretim üyelerimize, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ekibine ve bütün katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalıştayın verimli geçmesini diliyor saygılar sunuyorum” dedi. 

Rektör Dalgın’ın konuşmasının ardından, "Geçmişten Geleceğe Sinop Bitkileri Çalıştayı"na geçildi.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen çalıştayda ilk olarak Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı söz alarak, Sinop'un tarımsal üretim durumu, Sinop doğasında bulunan şifalı bitkiler ve yabani meyveler üzerine sunum gerçekleştirdi.

Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, “Sinop’ta Geçmişten Günümüze Kestane Yetiştiriciliği” başlıklı sunum gerçekleştirirken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan ise “Salep Orkideleri” hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. 

Öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarda ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öztürk “Sinop’un Yerel Armut Çeşitleri” konusunda bilgiler verirken, Üniversitemiz Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emire Elmas “Sinop’un Değerlileri: Endemik ve Nesli Tehlike Altında Olan Bitkiler” başlıklı sunum gerçekleştirdi. 

Yapılan sunumların ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Program sonunda Rektör Nihat Dalgın tarafından, çalıştaya sunumlarıyla katkı sağlayan davetli konuşmacılara hediyeleri ve katılım belgeleri takdim edildi. 

Editör: Vitrin Haber