Bakanlığı ile ilgili bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Sinop’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sinop Kültür Merkezi açılış törenine katıldı. Açılış sonrasında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sinop’un büyük kısmını içine alan bölgenin SİT alanı ilan edilmesine yönelik yapılan itirazlarla ilgili açıklama yaptı. 

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile Sinop ili, Merkez, Camikebir, Kaleyazısı ve Meydankapı Mahallelerinde, Sinop Kaleiçi kuzey bölümü Kentsel ve III. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edilmesine yönelik yapılan itirazların değerlendirildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bununla ilgili kararın Mart ayı içerisinde verileceğini kaydetti. Ersoy; “Alaaddin camii ve çevresinde bulunan medrese bölümündeki alanın sit alanı olmasına yapılan itirazların değerlendirilmesinde son aşamaya gelindi. Bunu da hızlı bir şekilde Mart ayı içerisinde sonuçlandıracağız. Ayrıca biliyorsunuz cezaevinin Avrupa Birliği projesi kapsamında ihalesi var. Orada da ihale son aşamasına geldi. İnşallah Mart ayı içerisinde o ihaleyi de tamamlayacağız. 9,2 milyon Euro’luk bir proje. Bunun 1,2 milyon Euro’su bakanlığımız tarafından, 5 milyon Euro’su Avrupa Birliği projeleri kapsamında finanse edilecek. Yani finansman sıkıntısı olmayan bir proje. Onu da hızlı bir şekilde proje ihalesini yaparak sonuçlandıracağız. 

Sinop Cezaevi çok güzel bir plato. Zaten daha önceleri de kullanılmış. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay sinema destekleme yasasını hayata geçirdik. Bu yasa çerçevesinde Türkiye’de yapılan film çekimlerinin ve hem yabancı filmlerin hem de yerli dizilerin Türkiye’de olan harcamalarının yüzde 30’a olan kısmını bakanlığımız geri ödüyor. Buna yurt dışından da çok fazla ilgi var. Bütün bu ilgiyi Türkiye geneline yayıp değerlendirmek için, yeni bir platformu da bir web portalında filming in turkey adı altında Haziran ayı içerisinde hayata geçireceğiz. Açıkçası Sinop bu portalda mutlaka yerini alacak. Sinop bunu da hak ediyor. Sinop’un tanıtımı ve turizmi noktasında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. 

Editör: Vitrin Haber