İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikle birlikte, ikinci el araç alım satımı yapan işletmelere yetki belgesi alması zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda, Sinop´ta ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti konusunda hizmet veren işletmelerin faaliyetlerini yürütebilmeleri amacıyla sahip olmaları gereken yetki belgesinin ilki, Ticaret İl Müdürlüğünde düzenlenen törenle verildi. 

YETKİ BELGESİ OLMAYAN OTOGALERİLER SATIŞ YAPAMAYACAK
Düzenlenen belge teslim töreninde konuşan, Sinop Ticaret İl Müdürü Canan Demirbağ, yeni yönetmelik kapsamında yeterlilik belgesine sahip olmayan oto galeri işletmelerinin satış yapamayacaklarını söyledi. Demirbağ; “13 Şubat 2018 tarihi itibarı ile ‘’ İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yetki belgesi verilmektedir. Ticaret İl Müdürlükleri sistemine düşen bu başvurular sonrasında işletmelerin yetki belgesi şartlarını taşıyıp taşımadıkları yerinde tespit ediliyor. İncelemeleri tamamlanan işletmelere yetki belgesi sistem üzerinden Mevzuat kapsamında, Müdürlüğümüze https://ietts.gtb.gov.tr sistemi üzerinden başvurusunu yapan Kıyı Otomotiv ünvanlı firma adına Volkan Yıldırım´a yetki belgesi verildi. Bu belge Sinop’ta bir ilk. İnşallah bu işle faaliyet gösteren diğer arkadaşlarımız da süresi içerisinde başvuru da bulunur ve uygun şartları oluşturdukları takdir de bizler de belgelerini veririz. İşletmelerimizin öncelikle mesleki yeterlilik belgesini almaları gerekiyor. O belgelerle bize yetki belgesi alabilmek için başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Yetki belgeleri her işletme için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Beş yıl geçerliliği vardır. Yetki belgesinin işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor. Belge, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda da tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Sözleşme ve ilanlarda bu yetki belgesi numarası kullanılacak.  Yetki Belgesi olmayan işletmelere Belediyeler  Ruhsat vermeyecek. Belediyeler ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerinin yetki belgesine sahip olup olmadığını, yeni işyeri açacak olanlara çalışma ruhsatı vermeden önce kontrol edecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat vermeyeceklerdir. Ayrıca, bu sistem noterle entegre bir şekilde yürütülecek. İşletmeler, bizim verdiğimiz yetki belgesi ile noterde satış yapacak. Bu belgeye sahip olmayan işletmelerin satış yapmaları mümkün olmayacak. Yani bu belgeye sahip olmayanlar, ikinci el oto alım satım işleriyle ilgili faaliyette bulunamayacaklar. Bununla ilgili denetimler de il müdürlüğümüz tarafından yapılacak” dedi.

İŞLETMELERİN 31 ARALIK TARİHİNE KADAR YETKİ BELGELERİNİ ALMALARI GEREKİYOR
Konuşmasında ikinci el araç alım satımı yapan işletmelerin 31 Aralık tarihine kadar yetki belgesi alma zorunluluklarının bulunduğunu hatırlatan Ticaret İl Müdürü Canan Demirbağ, yetki belgesi bulunmayan işletmelere belediyece ruhsat verilmeyeceğinin altını çizdi. Demirbağ; “13 Şubat 2018 tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtları ticaretiyle iştigal eden, esnaf ve sanatkârların bu faaliyetlerine devam edebilmeleri için 31 Aralık 2019 tarihine kadar durumlarını lise mezunu olma şartı hariç olmak üzere 6 ncı maddenin birinci fıkrasındaki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi alması gerekmektedir. 31 Aralık 2019 tarihinden sonra ise gerekli tüm şartlar aranarak başvurular değerlendirilecektir. İkinci El Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden alınan başvurularda yüklenecek belgelerin doğru ve eksiksiz yüklenmesi gerekmektedir. Sistemde şirket seçimi yapıldıktan sonra diploma, ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti yeterlilik belgesi ve meslek odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekiyor. Ayrıca İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri yerinde tespit sırasında bu belgelerinin örneklerini kaşeli olarak da ayrıca talep ediyorlar. Yetki belgesine başvuru yapan yetkili kişinin on sekiz yaşının doldurmuş olması, iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması, ve yönetmeliğin ilgili fıkrasındaki suçlardan hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekiyor” diye konuştu. 

VATANDAŞLARIMIZ ARAÇLARINI DAHA GÜVENLE ALABİLECEK
Yeni yönetmelikle birlikte ikinci el oto alım satım işlemlerinin daha şeffaf ve daha güvenilir hale getirildiğini belirten Kıyı Otomotiv işletmecisi Volkan Yıldırım, ikinci el araç almak isteyen vatandaşların yetki belgesine sahip oto galerilerden tereddüt etmeden araç alımı yapabileceklerini ifade etti. Yıldırım; “Biz Kıyı Otomotiv olarak Sinop’ta uzun yıllardan bu yana oto alım satım işleriyle uğraşmaktayız. İşlerimizi her zaman güvene dayalı, vatandaşımızın sorunsuz bir şekilde işlemlerinin tamamlanması adına gereken ne varsa yapma gayreti içerisinde yürüttük. Bu anlamda devletimizin de bizden yerine getirmemizi istediği gereklilikleri yerine getiriyoruz. İlk olarak aldığımız mesleki yeterlilik belgesi ile Sinop Ticaret İl Müdürlüğümüze başvurumuzu yaptık. Ardından il müdürlüğünce yapılan araştırmalar neticesinde işyerimizin yetki belgesi alması için gerekli şartları taşıdığı belirlendi ve bu belge bugün tarafımıza teslim edildi. Bu belge ile bize satış işlemlerinde kullanacağımız bir yetki numarası verildi. İkinci el oto satışını yaptığımız vatandaşımızla notere gittiğimizde biz işlemlerimizi bu numara ile yürüteceğiz. Aksi takdirde noter satışı gerçekleşemeyecek. Bunun yanında bu belgeye sahip işletmelerin satışını yaptığı araçlar, belli standartların altında olamayacak. Vatandaşa ayıplı, kusurlu araç satışının da önüne geçilmiş olacak. Vatandaşlarımız tereddütsüz bir şekilde ikinci el araç sahibi olabilecekler. Ayrıca bu belgeye sahip oto galeriler, anlaşma sağladıkları bankalar kanalıyla araç almak isteyen vatandaşlara kredi sağlayabilecekler. Nitekim, firmamız da bu hizmeti şuan vermekte. İkinci el araç almak isteyen vatandaşlarımız, işyerimizde çaylarını yudumlarken, araç bedelinin yüzde 70’i oranında bizim anlaşmalı bankalarımızdan kredi kullanabilecekler. Bu bağlamda vatandaşlarımız, yetki belgesi olan oto galerilerden güvenle araç satın alabilecekler” diye konuştu.

Yapılan açıklamalarının ardından, Kıyı Otomotiv İşletmecisi Volkan Yıldırım’a yetki belgesi Ticaret İl Müdürü Canan Demirbağ tarafından teslim edildi. 

Belge teslim töreninde, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Nurettin Uçar ve Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Akça da hazır bulundu.


 

Editör: Vitrin Haber