Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 01 Ocak -31 Aralık 2019tarihleri arasında, 7 gün 24 saat çalışma prensibi ile programlı denetimlerin icra edilmesi ve İl Müdürlüğüne gelen ihbarların değerlendirilmesi amacıyla, gündüz, gece ve hafta sonları dahil olmak üzere karaya çıkış noktalarında, su ürünleri perakende satış yerlerinde, su ürünleri işleme tesisleri, soğuk hava depoları, iç sular ve balıkçı barınaklarında ve yol denetimlerinde, Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak bu güne kadar toplam bin 563 adet denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde 6 adet trol, ortasu trolü ve gırgır gemisine, 11 adet 12 mt. altı balıkçı teknesi ile 57  adet su ürünleri perakende, su ürünleri av bayisi, su ürünleri nakil aracı ve amatör avcılık yapanlara yönelik olarak 4/1 - 4/2 numaralı Su Ürünleri Tebliğlerine aykırılıktan74 adet cezai işlem sonucunda,157.964.00 TL idari para cezası uygulandı.
5996 Sayılı Kanun kapsamında Şube Müdürlüğüne verilen yetki kapsamında da balıkçı gemilerinde yapılacak alt yapı ve hijyen denetimi 867, su ürünleri tazelik kriterleri denetimlerinde 114 ve yetiştiricilik tesislerinde 100 denetim gerçekleştirildi.        

DENETİMLERDE BALIK VE MALZEMELERE EL KONULDU
Yapılan denetimlerde 22.062 kg. istavrit, 320 kg. barbunya, 343 kg. mezgit balığı olmak üzere toplamda 22.725 kg. su ürünlerine ve 4/1 ve 4/2 numaralı Su Ürünleri Tebliğlerine göre kullanımı yasak olan 1101 adet tırıvırı, 59 takım (yaklaşık 4555 mt.) misina ağı ile yasal boyutlarda olmayan 32 adet deniz salyangozu algarnasına el konuldu.

Yapılan kontrol ve denetimlerde İl Müdürlüğü envanterine kazandırılan yüksek çözünürlüklü kameraya sahip 3 adet insansız hava aracı (İHA) ve 2 adet yüksek yaklaştırma özelliği bulunan fotoğraf makineleri aktif şekilde kullanılmaya başlandı. İleri teknoloji içeren bu kontrol araçlarının kullanılması ile özellikle deniz ve iç sularda yasadışı avcılık yapan balıkçı gemilerinin tespiti ve uygulanan cezai işlemler büyük oranda caydırıcılık sağlamdı.

DENETİMLERLE ÖNCELİKLE BİLİNÇLENDİRMEYİ VE YASA DIŞI AVCILIĞI ENGELLEMEYİ HEDEFLEMEKTEYİZ
Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tam konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "Su Ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi; bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir. Bu amaçlar doğrultusunda yapılan denetim ve kontrollerde amacımız yalnız ceza kesmek değil, aynı zamanda balıkçılarımız ve vatandaşların bilinçlendirilmesi önceliklerimiz arasındadır.
Bu sebeple, su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü ve  su ürünleri yasa dışı avcılığın engellenmesi amacıyla Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile  hafta sonları dahil olmak üzere gündüz ve gece ortak denetimler yapılmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz denetimlerle balıkçılarımızı ve su ürünleri paydaşlarımızı öncelikle bilinçlendirmeyi ve yasa dışı avcılığı engellemeyi hedeflemekteyiz. İl Müdürlüğümüzce denetim ve kontroller aynı hassasiyetle devam edecektir. Denetimlerde emeği  geçen Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederim. Su ürünleri varlığımız hepimize aittir. Sürdürülebilir su ürünleri için bu çok kıymetli varlığımıza sahip çıkalım" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber