Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10.Bölge Müdürlüğünce Bozburun’da sülünleri doğaya bırakma etkinliğine Sinop Valisi Hasan İpek, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kd. Albay Halil Altıntaş, Orman ve Su İşleri 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mehmet Demircan, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri katıldı. 

Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10.Bölge Müdürlüğünce Bozburun’da sülünler Sinop Valisi Hasan İpek, Orman ve Su İşleri 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ve diğer katılımcılar tarafından doğaya bırakıldı.

2005 YILINDA TESCİL EDİLDİ
Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğü sorumluluğundaki bin 38,74 hektarlık Bozburun Yaban Hayatı ve Geliştirme Sahası’nın 07.08.2005 tarihinde tescil edildiğini belirten Orman ve Su İşleri 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit; “Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda Capreolus capreolus (Karaca), Phasianus colchicus (Sülün) ve Lutra lutra (Su Samuru)   türleri sahanın önemli kaynak değerleri olup, korunup popülasyon gelişimlerinin desteklenmesi gerekmektedir” dedi. 

2017 YILINDA 3 BİN SÜLÜN DOĞAYA BIRAKILDI
2017 yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı kapsamında Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda yetiştirilen 3 bin adet Sülün, Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda popülasyonunun gelişimi amaçlı doğaya yerleştirildiğini vurgulayan Başyiğit; “Daha önceki yıllarda da toplam 6 bin 700 adet Sülün sahaya salımı yapılmıştır. Sülünlerin doğaya salındıkları saha koruma alanı olduğu için ava da kapalı olduğunu belirtti.  
Başyiğit sözlerine şöyle devam etti; “Sülünler; sulak alanlar veya akarsulara yakın açık araziler, ağaçlıklar ve fundalıklar ile orman kenarlarındaki çalılık gibi bölgelerde yaşarlar. Geniş beslenme menüsüne sahip sülünler genellikle tohumlar, kökler, ekinler, yemişler ve böcekler ile beslenir. Doğaya yerleştirildikleri alanda çok sayıda dere yatağı ve su kaynağı mevcut olup, bu durum sülünlerin sahaya adaptasyonu açısından önemli bir etkendir. Erkekleri çok renkli ve kuyruğu uzun bir kuştur. Başı ve boynu parlak koyu yeşil mavimsi, göz etrafı kırmızı bir bölge ile çevrili ve kulak tüylerinin arkaya doğru uzantısı vardır. Göğsü ve enseden sırta uzanan bölge koyu kırmızı kahverengi ve enine siyah çizgilidir. Kanat tüyleri kahverengi üzeri donuk sarı bantlıdır. Uzun ve kahverengiye çalan kızıl kuyruğu enine siyah çizgilidir, ayağında mahmuz bulunur. Dişi ve genci daha kahverengi ve koyu beneklidir, bu görünüm onlara mükemmel bir saklanma avantajı sağlar. Dişinin göz çevresi ve gıdısı daha açık renklidir.

PROGRAM YÖRE KÖYLÜSÜ VE ÇEVRE AVCI DERNEKLERİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR
Sülün doğaya yerleştirme programı yöre köylüsü ve çevre avcı dernekleri tarafından desteklendiğini söyleyen Başyiğit; “Koruma faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi kapsamında Abalı Köy Tüzel Kişiliği ve Sinop Avcılar Kulübü ile bir protokol imzalanarak işbirliği yapıldığını söyledi.

Sinop’un Türkiye’nin en kuzeyinde ve Türkiye’nin en mutlu kenti olduğunu söyleyen Sinop Valisi Hasan İpek ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ Bugün Bozburun Yaban Hayatını Geliştirme Sahası’nda 2017 yılı içerisinde 3 bin adet sülünü doğaya saldık. Bu bölgede özellikle sülün, karaca ve su samurunun bulunduğu bir bölge. Burada bu yaşam alanını geliştirmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından çeşitli projeler yapılıyor. Sinop doğal hayatı ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Bizler Sinoplularla birlikte bu doğayı korumak adına ciddi çalışmalar yapıyoruz.  Bakanlığımızın verdiği bu destekten dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Doğadaki doğal yaşamın sürebilmesi adına bu hayvanları doğaya salıyoruz. Gezip görmek isteyenler buraya gelip gezebilirler”.  
Program çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

 
Editör: Vitrin Haber