Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 103. Yıl dönümü kutlama programı korona virüs önlemleri kapsamında Sinop’ta sabah saatlerinde başladı.

Kutlamalar kapsamında ilk tören Sinop Valiliği önünde Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı.  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.

Daha sonra havanın yağışlı olması nedeniyle program ve etkinlikler Atatürk Spor Salonunda devam etti. Program Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon tarafından yapıldı.

MİLLİ MÜCADELENİN 103. YILI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatışının 103’üncü yılının büyük bir gurur ve sevinçle kutlandığını belirten Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon; 19 Mayıs, vatan toprakları işgal edilmiş, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmadan, aydınlık güzel günlere inancının ve bu inanla verdiği üstün mücadelenin başlangıcıdır.

19 Mayıs’ta Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan bağımsızlık mücadelesi, onun önderliğinde genç-yaşlı, kadın-erkek milletimizin tüm bireylerinin katılımıyla, inan ve kararlılıkla yürütülmüş, eşine az rastlanır bir zafere dönüşmüştür” dedi.

ATATÜRK’ÜN TÜRK GENÇLİĞİNE EN BÜYÜK HEDİYESİ

Türk ulusunun kahraman ordumuzla kenetlenerek kazandığı büyük zaferin, Atatürk’ün Türk gençliğine en büyük hediyesi olduğunu belirten Kalyon sözlerini şöyle sürdürdü; “ Tarihimiz boyunca ulusumuz her zaman gençlerine güvenmiş ve onlarda ulusumuzun bu güvenini hiçbir zaman boşa çıkarmamışlardır. Kurtuluş Savaşımızda da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk gençliğine güvenmiş ve hiçbir zaman gençlerimiz ulusunu ve liderlerini mahcup etmemiştir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, GENÇLERE EMANET EDİLDİ

Sevgili gençler bu sebeple bilmelisiniz ki milletimizin bağımsızlık mücadelesine başladığı bugünün siz gençlere armağan edilmesi tesadüf değildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk gençlerine o kadar güvendi ki, kurduğu Türkiye Cumhuriyetini sizlere emanet etti. Sizlerin de bu emaneti korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağınızı da biliyordu.

Siz Türk gençleri Mustafa Kemal’in ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünün gereği olarak tüm insanlığı sevgiyle kucaklayacaksınız. Savaşların ve nefretin olmadığı, sevginin ve hoşgörünün egemen olacağı bir dünya için var gücünüzle çalışacağınızdan şüphemiz yoktur.

Sizler bu topraklarda filizlenen Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş Velilerin insan sevgisi ile yoğrulmuş düşüncelerini de bilirsiniz. Ancak vatan bütünlüğü ve milletimizin geleceği tehlikeye girerse vatanımızı ve milletimizi korumak için düşmanlarımızın üstüne kabus gibi çökeceğinizden, kutsal değerlerimizi canınız pahasına koruyacağınızdan eminiz.

Sevgili gençler yakın bir gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni omuzlarınızda yükselteceksiniz. Ülkemizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine sizler taşıyacaksınız.

Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin, hangi amaç ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemelisiniz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve saygı ile anıyorum. Gençlerimizin bayramını tebrik ediyor ve tüm vatandaşlarımıza selam ve saygılar sunuyorum. Bayramınız kutlu olsun”.        

Program’da daha sonra Gençlik Merkezi öğrencileri tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata’ya cevabının okunması, işaret dili ekibi tarafından ‘Hoş geldin bahar’ şarkısının seslendirilmesi, şiir okunması, halk oyunları gösterileri ardından taekwondo ve cimnastik gösterileri yer aldı.

Programa Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber