İstanbul’da yaşayan Sinoplu Mühendis Emine Kuruoğlu, KOSGEB destekli hayata geçirdiği “Tematik Atölye Konaklaması ” projesi ile Sinop turizmine can katmayı hedefliyor. Geçtiğimiz Ekim ayında, projenin ilk atölye çalışması olan “Balık Atölyesi etkinliğini gerçekleştiren Kuruoğlu, son düzenlediği “Mantar Atölyesi” etkinliği ile il dışından Sinop’a gelen misafirlerinin doğa ile iç içe bir hafta sonu geçirmelerini sağladı. 

Projenin Sinop’un, sakin geçen ilkbahar ve sonbahar aylarına bir turizm hareketliliği kazandırmak amacıyla hayata geçirildiğini belirten Emine Kuruoğlu, 5 farklı atölye grubunda gerçekleştirilecek olan projenin, ikinci ayağı olan mantar atölyesinde il dışından Sinop’a gelen misafirleri ile uzman bir hoca nezaretinde mantar toplama etkinliği gerçekleştirdiklerini ve daha sonra bu toplanan mantarlarla atölyelerinde birbirinden güzel yemekler hazırladıklarını söyledi. 

Kuruoğlu; “Benim KOSGEB’e sunduğum bir proje var. Bu proje, yemek ve kültür turizmine yönelik tematik atölyelerden oluşuyor. O atölyelerden ilki balık atölyesiydi ve bu balık atölyesi ilerleyen dönemlerde çeşitlenecek. İlk balık atölyemiz, palamut atölyesiydi.  İkinci atölyemiz geçtiğimiz gün düzenlediğimiz mantar atölyesi oldu. Nisan ayında da kalkan balığı atölyesi yapacağız. Ama bu projeyi 5 farklı atölye grubunda yapacağız. Bunlardan ilki balık atölyesi, ikincisi mantar atölyesi, üçüncüsü Sinop’a özgü hamur işlerinin yapılacağı bir atölye, dördüncüsü kestane atölyesi ve beşinci olarak da meyve ve sebzelerden oluşan bir atölye çalışması yapacağız.

İnsanlar bu tema ile geliyorlar ama, buraya geldiklerinde ayrıca Sinop’un coğrafyasını görüyorlar ve tarihi gezi yapıyorlar. Her atölye çalışmamızda farklı grupları misafir ediyoruz. Burada asıl amaçlardan bir tanesi Sinop’un sakin geçen sonbahar ve ilkbahar aylarında şehre bir turizm hareketliliği kazandırmak. Sinop’ta turizm sadece yaz aylarına mahkum değil. Bunu da yemek ve kültür turizmine yönelik bir faaliyetle yakalayabiliriz diye düşündüm ve böyle bir projeyi hayata geçirdim. Proje ile ayrıca ev tipi konaklama ayrıcalığını da misafirlerimize sunuyoruz. Yani buraya gelen misafirlerimiz aynı evlerindeki gibi kendilerinin temin ettikleri ürünlerle bir şeyler yapıyorlar. Son atölye çalışmamızda misafirlerimizle mantar topladık. Araziye çıktık ve uzman hocamızın gözetiminde 4 ayrı mantar türünü topladık. Sonra bu topladığımız mantarlardan çeşitli yemekler hazırladık. Misafirlerimizle birlikte gerçekten çok eğlenceli bir atölye çalışması gerçekleştirdik. 

Bu projede insanlarımız Cuma günü uçakla geliyorlar ve Pazar günü yeniden dönüyorlar. Yani iş yaşantıları hiç etkilenmiyor. Bizim projemize katılım gösterenler 5 yıldızlı turizm konseptini geçmiş olup, farklı deneyim yaşamak isteyen kişilerden oluşuyor. Her atölye çalışmamızda katılımcılarımız Sinop’u her yönüyle, doğasıyla, yemekleriyle, tarihi mekanlarıyla yaşama fırsatı buluyorlar. Ben aslında bu projemizin Sinoplulara bir örnek teşkil etmesini arzuluyorum. İstiyorum ki bu proje geliştirilsin ve daha zengin, daha farklı şekillerde uygulansın. Benim imkanlarımla hazırladığım proje bu kadar. Ama belki farklı arkadaşlarımız daha değişik projelerle bu turizme can katar” dedi.
Editör: Vitrin Haber