Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) önemli bir gelir getirici tür olan kestanenin korunup, üretiminin arttırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kastamonu ve Sinop’ta kestane dalı kanserine karşı 2006 yılından bu yana geçen 11 yıllık süreçte 9 bin 335 dekar alanda sanitasyon (yüzeyin temizlenerek sağlıklı duruma getirilmesi çalışması) yapıldı.

2017’DE 2 BİN 100 DEKARDA ÇALIŞMA YAPILACAK
Çalışmalar Sinop, Cide, İnebolu, Bozkurt, Ayancık ve Türkeli’ne yayılmış karışık ve saf haldeki toplam 233 bin 417 dekarlık kestane ormanlarında yürütüldü. 2017’de de çalışmalar kapsamında Sinop Ayancık’ta 900, Türkeli’nde 200, Bozkurt ile Cide’de 300 ve İnebolu’da 100 dekarda olmak üzere toplam 2 bin 100 dekar alanda ağaçlardaki kanserli dalların kesimi ve hastalıklı yüzeylerin temizlenip imhası yapılacak.

KESTANE DALI KANSERİYLE MÜCADELE TABİİ VE EKONOMİK FAYDA SUNUYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu kestane dalı kanseriyle mücadelenin tabii ve ekonomik fayda sunduğuna dikkat çekerek “Kestane dalı kanseri sebebiyle uğradığımız kaybı hesaplamak için Kastamonu Üniversitesi ile protokol imzaladık. Üniversitenin yaptığı ekolojik, biyolojik ve ekonomik araştırmalara göre 413 milyon TL gelir elde edilebilecek iken,  kanser sebebiyle 18,4 milyon TL gelir elde edildi. Görülüyor ki tabiatın zarar görmesinin yanı sıra vatandaşlarımız da ekonomik kayba uğradı. Bakanlık olarak bu kayıp ve zararı gidermek için gerekli tedbirleri alıyoruz. Ağaçlara tabii malzemelerden üretilmiş karşımlar sürerek hızlıca sağlıklarına kavuşturuyoruz. Böylece ağaç 3-5 yıl içinde tekrar hasada elverişli oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

 
Editör: Vitrin Haber