Sinop'ta Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yıl dönümü kapsamında ilk tören Sinop İskele Meydanı’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende daha sonra Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi. 

Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, Türk deniz tarihinde kabotaj bayramının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Alpay; “Osmanlı döneminde kapitülasyonlar nedeniyle, deniz taşımacılığının büyük bir bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Kabotaj; bir ülkenin limanları arasında ve kara sularında deniz taşımacılığı, sadece o ülke bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasıdır. Kabotaj Kanunu ile tüm karasularında yük ve deniz taşımacılığı, deniz balıkçılığı, liman işçiliği dalgıçlık, gemi kurtarma ve benzeri faaliyetler yalnız Türk bayraklı deniz araçlarıyla Türkiye Cumhuriyeti halkına bırakılmıştır. Kabotaj Kanunu'yla Türkiye Cumhuriyeti devleti, denizdeki hâkimiyetini tam olarak tesis etmiştir” dedi. 

Yapılan konuşmanın ardından protokol üyeleri deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı. 

Törene Vali Köksal Şakalar, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Halil Altıntaş, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Koray Kemiksiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Defterdar Naci Günaydın, Liman Başkanı Kazım Alpay, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93. yıl dönümü kutlamaları Limaniçi İskele mevkisi sahilinde gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti.

YARIŞMALAR NEFES KESTİ

Sinop'ta, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere koç ve altın hediye edildi. İskele Meydanı sahilinde gerçekleştirilen kutlamalara protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Yüzme, halat çekme ve yağlı direkten Türk bayrağı alma yarışmaları, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Yarışmacıların yaklaşık bir saat süreyle direkten bayrağı almak için mücadele ettiği yarışmada ilginç görüntüler oluştu. Yarışmada, Önder Akkaya uzun uğraşlar sonucunda aldığı bayrağı Belediye Başkanı Barış Ayhan'a takdim etti. 

Halat çekme ve yağlı direkten bayrak alma yarışmalarında dereceye girenlere koç, yüzme yarışmasında dereceye girenlere ise altın hediye edildi. 

Belediye Başkanı Barış Ayhan ve protokol üyeleri yarışmacılara ödüllerini vererek, dereceye girenleri tebrik etti.


Editör: Vitrin Haber