Türkiye’de toplam 52 ilde kurulması planlanan il engelliler meclisinin 42.’si Sinop’ta kurulacak. Türkiye Engelliler Konfederasyonu tarafından Türkiye’deki engelli sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen “Türkiye Engelliler Meclisi projesi” kapsamında oluşturulacak Sinop engelli meclisi için bugün il geneli ve ilçelerde engelliler adına faaliyet gösteren 8 dernek seçime gidecek. 

Sinop’ta oluşturulacak il engelli meclisi çalışmalar için Sinop’a gelen Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli ve Uzman Psikolog Selma Çalık, Türkiye Sakatlar Derneği Sinop Şubesinde dernek üyeleri ve basın mensupları ile bir araya gelerek proje hakkında bilgiler verdi. 

Projenin genel hedefinin Türkiye’de  engellilik konusunda çalışan  sivil toplum örgütlerinin ağ oluşturmaları ve bu ağların kapasitelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, bu kapsamda İl Engelli Meclisleri’nden 96, yerel yönetimler, yereldeki kamu kurumları ve akademisyenyerden 30 olmak üzere toplam 126 kişinin katılımıyla “Türkiye Engelliler Meclisi” kurmayı planladıklarını belirtti. İçli; “Şu anda Sinop’ta il engelliler meclislerinin 42.’sini oluşturmak üzere bulunuyoruz. 1 yıl önce Türkiye çapında engelliler adına çalışma yürüten bütün sivil toplum örgütlerini, o ilin engelliler meclisinde bir araya getirmeyi, onların temsilcilerinden de Türkiye engelliler meclisini oluşturmayı planladık, kararlaştırdık ve faaliyetlere başladık. Bu çalışma aynı zamanda Avrupa Birliği delegasyonu tarafından desteklenmektedir. Bu proje kapsamında il engelliler meclislerinin kurulması, onların temsilcilerinden Türkiye engelliler meclisinin oluşturulması bulunduğu gibi, her ilde üçer günlük eğitim yapılması ve 8 derneğimize proje teklifi sunmaları ve kabul edilmesi koşuluyla 40 bin euro dolayında destek verilmesi yer almakta. Bu proje kapsamında aynı zamanda, Türkiye’nin engelli haritasını ve engelli örgütlerinin ihtiyaç analizini yapmak üzere bir saha araştırması yapılıyor. Bu faaliyete başlayalı bir yıldan daha fazla bir süre oldu. 41 ilde il engelli meclislerini oluşturduk. Şimdi 42. İl olarak Sinop’tayız. Bundan sonra Trabzon, Ordu illerine devam edeceğiz. Proje 52 il meclisinin kurulmasını destekliyor. Geriye kalan 29 ili konfederasyon kendi olanaklarıyla sağlayacak ve 81 ili örgütlemiş olacağız” dedi.

ORTAK PAYDAMIZ ENGELLİLİK
Kurulacak olan engelli meclislerinde parti ve görüş ayrımı yapmaksızın her kesimden insana yer verileceğinin altını çizen Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, burada ortak paydanın engellilik olduğunu belirtti. İçli; “Türkiye’deki dağınık engelli yapısını nasıl toparlayabiliriz? Engelli örgütlerinin güçlerini nasıl birleştirebilir ve ortak hedeflere yöneltebiliriz? Engelli hakları için nasıl ortak bir savunuculuk yapabiliriz? gibi soruları İstanbul’da 80 dolayından engelli temsilcisinin katıldığı bir toplantıda tartıştık. Bu tartışmaların sonucunda, bütün engel gruplarındaki engelli örgütlerinin, meclisler aracılığıyla bir araya gelebileceği kanısına vardık. Meclis sistemi bütün tarih boyunca, en demokratik ve en birleştirici sistemdir. Çünkü meclsi sisteminin içinde değişik çevrelerden, değişik kitlelerden temsilciler vardı. Bu temsilciler, sorunları meclise taşır. Meclis kararları herkesin harekete geçirilmesine hizmet eden kararlar olur genellikle. Bizler de her görüşten engellileri, hiçbir ayrım gözetmeksizin, engellilik ortak paydasında bu meclislerde birleştirmek istiyoruz” diye konuştu. 

ESASLI ADAY KAMPANYASI BAŞLATTIK
Toplantıda daha sonra söz alan Uzman Psikolog Semra Çalık’da 31 Mart yerel seçimleri öncesinde engelli meclisi bulunan illerde başkan ve belediye meclis üyesi adaylara hazırladıkları 9 maddelik bir protokol sunduklarını ve 72 adayın bu protokolü imzaladığını belirtti. Protokolü imzalayan 72 adaydan 28’inin seçimleri kazandığını kaydeden Uzman Psikolog Semra Çalık, şimdi bu il engelli meclisleri vasıtası ile verilen sözlerin tutulup tutulmadığının denetleneceğini belirtti. Çalık; “Biz 31 Mart seçimleri öncesinde “esaslı aday” isimli bir kampanya başlattık. Bu proje ile 31 Mart yerel seçimlerinde parti ayırmaksızın Türkiye’nin her yerinde belediye başkanlığına ya da belediye meclis üyeliğine aday olanlara bir çağrı gönderdik. Biz bu kampa kapsamında 9 maddelik bir engelli protokolü hazırladık. Bu protokolde, her şehirde, o şehri engelliler için daha yaşanılabilir kılmak, sağlık hakkını, eğitim hakkını savunacak maddeler yer alıyor. Başkan adaylarına ve belediye meclis üyelerine dedik ki; siz gelin bu engelsiz erişim protokolünü imzalayın ve bize söz verin. Eğer seçilirseniz, şehrinizde bu projeyi uygulayacaksınız. Biz de siz seçildikten sonra bu sözün takipçisi olacağız. Bu kampanya kapsamında 72 aday bu protokolü imzaladı. Bu adaylara ise o zamana kadar faaliyette olan 34 il engelli meclislerimiz vasıtası ile ulaştık. Bu adaylardan 28 tanesi de seçimleri kazandı. Önümüzdeki süreçte meclisler olarak bu taahhütlerin takipçisi olacağız. Yani meclisler bu tür engelli haklarını savunan ve daha ileriye götüren işler yapacaklar” dedi.
Toplantıda son olarak söz alan Türkiye Sakatlar Derneği Sinop Şubesi Başkanı Murat Karagülmez ise hayata geçirilen projenin engelli sorunlarının giderilmesinde kalıcı çözümler getireceğine inandığını söyledi. Karagülmez; “Bugün yapacağımız Genel Kurulla engelli vatandaşlarımızın tek çatı altında toplanması sağlanacak. Ben Engelliler Meclisi ile tek ses, tek yürek olup, engelleri el ele kol kola aşacağımıza inanıyorum. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek, yaşamlarını daha da yaşanır kılmak adına kurulacak olan Engelliler Meclisini yürekten destekliyoruz. Bu anlamda bugün burada proje ile ilgili bizlere değerli bilgiler sunan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanımız Sayın Turhan İçli ve Uzman Psikolog Sayın Selma Çalık hanımefendiye teşekkür ediyorum” diye konuştu. dedi.
Sinop İl Engelli Meclisi, yarın saat 13.00’da Sinop Öğretmenevi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilecek olan seçimlerle oluşturulacak.
 

Editör: Vitrin Haber